Duitse steile wijngaarden

Net een paar dagen langs de Moezel geweest, met een bont clubje Russen, een Fin, een Amerikaanse, een Noor en een Deen en zelfs een wijndame uit India. Alles ging in het Engels, vanwege hen. En zo kwam de term steep situation in de info. Als vertaling van Steillage, de huiveringwekkend steile hellingen waar de Moezelaars wijnstokken laten groeien. Vermakelijk fout natuurlijk, maar tegelijk toepasselijk.

 

Toeren uithalen
Aiai, wat moeten de wijnbouwers hier een toeren uithalen. Want steil is echt steil; zo’n helling heeft gauw een percentage van 45 graden. Alles gebeurt hier met de hand, alleen malle tandradkarretjes en aan staalkabels hangende machines kunnen enige hulp bieden. Maar dan heb je ook wat, alleen hier, waar de leisteen blauw en grijs en rood zijn lagen toont als doorgesneden baklava, zindert de rieslingdruif op zijn aller, aller, allerrieslingst. Mineraal, noemen we die geur, maar bloemigheid doet in de jeugd van de wijn ook mee. Ik mag daar dan graag het predicaat 'glorieus' op plakken, maar dat weet u.

 

Heldhaftige zoetheid
De echte grote jongens van de wijnmakerij daar, types als Fritz Haag Markus Molitor en Heymann-Löwenstein, grossieren in de meest fantastische rieslings, zowel droog als iets zoet of heldhaftig daverend van de zoetheid. En vergis je niet, droog is niet altijd zaligmakend. De intense frisheid van de rieslingdruif is vaak gebaat bij een contragewicht van wat onvergiste druivensuikers.

 

Dure aanraders
Een aanrader, u wilt een aanrader. Nou, ik heb er massa’s. Probleem is echter dat de wijnen duur zijn. U begrijpt nu weliswaar waarom, maar dat verhelpt de portemonneepijn niet. De Gouden Ton verkoopt de Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spätlese van Fritz Haag, rinkelend droog, voor € 26,95. En bij de Nederlandse Wijnkring kun je meerdere tientjes per fles uitgeven aan snikkend lekkere wijnen van Markus Molitor. Maar beide aanbieders hebben ook wijnen van een euro of 13, 14. Begin daar nu eens mee, als woeste duik in het nobele Duitse wijnleven. Zelfs deze 'instapwijnen' verhouden zich al tot Liebfraumilch als Schubert tot een Keuls carnavalsorkest.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden