Duizenden nieuwe wijnstreken

Casablanca valley, Colchagua Valley, Maule Valley... voorbij, o en voorgoed voorbij zijn de tijden dat Chileense wijn overzichtelijk merlot of chardonnay heette. Ja, dat staat ook nog steeds op het etiket, al naar van toepassing, maar de wijn komt niet meer domweg uit Chili zonder meer. Noch zomaar uit Australië, Zuid-Afrika of Argentinië. De Nieuwe Wijnwereld heeft namelijk ontdekt dat ze in het Ouwe Europa zo gek nog niet zijn, met hun duizenden wijngebiedjes, ieder met hun hoogstpersoonlijke appellation. Wijn smaakt inderdaad naar meer dan druif, wijn smaakt ook naar waar die druif woont.
Bodemsoorten, ligging, helling, hoogte, grondwaterstand van de wijngaard... het heeft allemaal z’n invloed op de uiteindelijke wijn. Wijnen van dezelfde druivensoort maar uit verschillende wijngaarden zijn als mensenfamilies: je ziet net zoveel overeenkomsten als verschillen.

Van confectie naar maatwerk
De chief wijnmaker van Chileens wijngigant Concha y Toro vertelt hoe ze vroeger alle cabernet sauvignon oogstten en in flessen deden: Concha y Toro, Chili, cabernet. Maar mettertijd ontdekten ze van alles: de druiven van die hoge wijngaard, waar de zeewind langswaait, worden later rijp, en die ene grote wijngaard heeft hier en daar andere grond, wat bij nader onderzoek de bedding van een vroegere rivier bleek, en daar verderop doet de cabernet het nooit zo goed, maar de sauvignon blanc heeft er reuze naar z’n zin. En zo ontstaan wijnen als deze breedgeschouderde, welopgevoede reus vol oersmaken: van druif carmenère uit een hoekje (block 17), van de Peumo-wijngaard in de Cachapoal Valley (Chili, Zuid-Amerika, Wereld, Melkweg, Heelal).

Concha y Toro Terrunyo
cachapoal valley, peumo vineyard, block 17, carmenère 2005

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden