Dure wijn met een hoofdletter

Laat ik het maar meteen zeggen: het wordt duur, deze keer. Dus je kan nog weg.

 

Goed. Zijn we onder mekaar? Dan open ik de vergadering. Als eerste en enige punt op de agenda staat Savennières. Een dorp waar de meeste mensen die niet tot de vijfendertigste graad van wijnproefkunde zijn doorgedrongen niet van gehoord hebben. En natuurlijk gaat het niet om het dorp. Het gaat om de Wijn die ze er maken. Met een hoofdletter. Jongens, jongens, wat een Wijn is dat. Wit, maar heel anders dan de sauvignons en chardonnays die zo vrolijk door ons leven buitelen.

 

Savennières ligt in de Loirestreek. En dan niet om de hoek van Sancerre, maar ver weg naar het westen, voorbij Tours, voorbij Angers zelfs. Witte wijn maken ze er van chenin blanc. In Zuid-Afrika doen ze daar ook leuke dingen mee, maar niet zo glinsterend glorieus als aan de Loire.

 

Savennières is intens, vol, rijk, ruikt in zijn jeugd naar wit fruit, maar eigenlijk moet je wachten. Hij kan namelijk ouderen zoals maar weinig witte wijnen dat kunnen. Wordt hij nog intenser van, voller, rijker. Hij krijgt iets likeurachtigs, zonder zoet te zijn. Een wonder van wijngeluk.

 

U en ik kunnen oefenen door flessen aan te schaffen bij Vojacek Wijnen, de Roche aux Moines 2008, à € 15,65. Hij is nu al geweldig, maar donker weggelegd belooft hij nog veel meer, over twee jaar. Of tien. Dan en nu kan hij bij van alles geschonken worden, paté, net niet helemaal verse geitenkaas als Sainte-Maure en Valençay, kip natuurlijk. Maar het mooist is vis in botersaus. Doen ze daar ook. Vis uit de Loire.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden