Dynamiek en biodynamiek bij Alois Lageder

Südtirol - alias Alto Adige – is een tweetalige provincie in het noordoosten van Italië, die zich uitstrekt over het bergmassief van de Dolomieten tot aan de uitlopers van de Alpen. Het gebied heeft een aangenaam klimaat - volgens de statistieken geniet Südtirol van 300 dagen zon per jaar. Geen wonder dat alles wat maar groeien wil, dat in deze contreien welig doet. Zeker in combinatie met bijzondere bodemsoorten als porfier en de eindmorenen van - inmiddels verdwenen - gletsjers.

 

Als er geen koeien grazen, compleet met klingelende bellen, zijn de zonnigste berghellingen bedekt met een lekkere lappendeken aan appelbomen en wijnstokken, die een scala aan mooie, volrijpe druiven leveren. Alois Lageder, een van de prominentste wijnmakers van de streek, grapt daarover wel eens dat hij eigenlijk veel te veel verschillende druivenrassen heeft aangeplant. Het resultaat is een rijk scala prachtige en bijzondere wijnen, die in zijn wijnkelders in Sankt Margreid te proeven zijn.

 

Unieke druivenrassen
Behalve de bekendere blauwe druivenrassen als cabernet sauvignon en pinot noir tref je hier tevens de unieke druivensoort lagrein aan. Qua witte druiven zijn het onder meer chardonnay, pinot gris en sauvignon blanc, die op deze hoogten een natuurlijk frisheid verkrijgen, maar ook de – wederom unieke – rosenmuskateller. Een druif die verrukkelijke zoete wijnen levert met een opvallende rozengeur.

 

Echt bd
Lageder is een echte 'bd man', dat wil zeggen: hij beplant en beheert zijn wijngaarden op volledig biologisch dynamische wijze, volgens de leer van Rudolf Steiner. Bovendien is hij een groot liefhebber van de beeldende kunsten, wat onder meer tot uitdrukking komt in de bijzondere wijnetiketten van dit huis en in een serie ludieke kunstwerken die te bewonderen zijn rond de wijnmakerij. Natuurlijk is de wijnmakerij 'groen', hij werd in 1996 gebouwd door architect Rudolf Disch.

 

Bach uitgerekt
Het meest bijzondere kunstwerk is een muzikale installatie voor de diep in de rotsen uitgehouwen wijnkelder zelf, waar de vaten rijpende rode Tenuta Löwengang omspoeld worden door 'uitgerekte' muziek van Bach. Uitgerekte muziek, hoor ik u bijna denken? "Wijnen hebben jaren nodig om te rijpen," aldus Alois. "Tijdens dit proces beroeren de vibraties van de muziek letterlijk de wijn. Kunstenaar Mario Airo (1961) verlengde elke minuut uit het zesde Brandenburger Concert tot één uur en herdoopte dit 'Wiegelied voor Vaten en Snaren'. Dit spelen wij in de wijnkelder af op windgedreven energie, terwijl op de muur bóven de vaten een kunstzinnige projectie van drijvende gistcellen te zien is."

 

De wijnen van Lageder zijn verkrijgbaar via www.degoudenton.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden