Echt cool

Echte mannen houden niet van zoet. Zeggen ze. Maar ondertussen. Ik houd echt niet van zoet. Maar of dat me nou een stoere bink maakt... We zullen het bij gelegenheid eens voorleggen aan de psychiater van Tony Soprano.

 

Sjieke tak
Ondertussen heb ik hier wel een zoete witte waar je mee voor de dag kan komen, vent of niet. Hij komt namelijk uit – nee, wacht, eerst wat anders. Hij is gemaakt van een hybride. Een hybride is de nakomeling van twee verschillende soorten wijnranken, de mésalliance van een uit de hand gelopen ontmoeting tussen de sjieke tak der ware wijndruiven vitis vinifera en een mindere vitissoort.

 

Koubestendig
Over kruisen worden ook lelijke dingen gezegd – die koubestendige druiven die je in veel Nederlandse wijngaarden vindt zijn kruisingen – maar kruisen doe je nog met variëteiten van één soort. De Zuid-Afrikaanse pinotage is een kruising: z’n oorspronkelijk Franse ouders pinot noir en cinsaut zijn allebei van de soort vitis vinifera.

 

Hybride
Maar het bed delen met een andere soort! Dan krijg je iets ergers nog dan bastaarden: muilezels. Impotente gedrochten. Waarom ze er dan toch zijn? Ze hebben ook hun goede kanten. Druivenhybriden zijn goed bestand tegen ziekten en kwalen. En tegen kou, zoals de vidal. Vidal kan zelfs zo goed tegen de kou, dat je ‘m vindt tot in, jawel, dames en heren, komt dat zien!, Canada en Zweden. Ongelogen waar.

 

Zoet en puur bio
Zoete wijn uit Zweden. Van een wijndomein zo’n 130 kilometer ten zuiden van Stockholm, www.blaxstawine.se. Er groeit ook chardonnay en merlot, en ze zijn puur bio. Een makkie, daar, zegt men, want het is er veels te fris voor allerlei koukleumerige ziektes en schimmels. Dat druiven daaro hoe dan ook rijp worden komt doordat het in de zomer niet heel warm maar wel heel lang licht is. Zoet uit Zweden dus. Kost wat, maar dan heb je ook wat om over te praten, natafelend nippend aan deze vidal die doet denken aan rijpe abrikozen, lange winternachten, hete blondines – ik zei toch al dat zoet iets is voor machomannen?

 

Blaxsta vingard, vidal icewine 2005

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden