Echte Chablis

Magische naam, Chablis. Rouwnagelzwarte magie, meestal, want niet te zuipen. Toch, de betovering blijft. In mijn eerste wijnboekjes las ik over Chablis, noordelijke Bourgogne, retestrak – nee, dat zeiden ze niet zo – streng, koel als kalk, geurig als stro, de structuur van een griekse tempel, schitterend wit onder de strakblauwe hemel, klassiek, ongenaakbaar. Dat was dus maar zelden zo. Meestal bleek het zure, dunne meuk met piranhazuren.

 

Hoerig verleidelijk
Hoe calvinistisch ook, Chablis was voor de meeste wijnboeren net zo hoerig verleidelijk als andere beroemde namen die goed verkopen: Sancerre, Champagne, Châteauneuf, Barolo... "Kwaliteit? Natuurlijk is het goed! Laten we maar liever zo veel mogelijk maken, ze kopen het toch wel, met die beroemde naam op het etiket!" Goede wijn is echter meer dan een vermaarde appellation. Wijngaard en druiven zijn er, maar je moet er wel wijn van weten te maken. Kunnen en doen sommige wijnboeren gelukkig.

 

Sla uw slag!
Helaas weten wijnliefhebbers dat, dus is er weinig te koop van Chablis-keizers Raveneau en Dauvissat. Ik schrijf dit stukje – nadat ik zelf besteld had, zo leep ben ik dan ook wel – naar aanleiding van een berichtje van www.sanderswijnkopers.nl, maar er zijn meer invoerders, zoals de Vlamingen zo charmant zeggen, van de sublieme Chablis van Dauvissat, zie www.wijninfo.nl en dan Databank wijnimport.  www.wijnkoperijdeloods.nl schijnt af en toe wat flessen Raveneau te kunnen bemachtigen. Sla uw slag! Want ware Chablis mag dan strak en streng en ongenaakbaar zijn, het is op z’n best wel de allerlekkerste Chardonnay van de Melkweg en omstreken. Minstens.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden