Echte mannen maken echte wijn

Bourgogne, daar moet je een beetje geluk mee hebben. Ook als het om dure gaat, maar zeker als het om (relatief) goedkope gaat. Je moet de adresjes weten, want Bourgogne kan gewoon vies tegenvallen. Nu hoeven we gelukkig niet zelf steeds de Bourgogne te doorkruisen op zoek naar fijne producenten: dat doen hardwerkende importeurs voor ons. Wij consumenten hoeven alleen maar achterover te leunen en het spul op te drinken.

Ouderwets hard werken Domaine Michel in Clessé, in het zuiden van de Bourgogne, is zo’n fijne producent. Hier maken de mannen Denis, Franck en Vincent wijn op traditionele wijze, zoals hun (groot)vader René Michel dat ook deed. Dat betekent hard werken op de 17 hectare wijngaarden op de hellingen van Clessé, met een bodem van kalkhoudende klei. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ruim vijftig jaar. Als er nieuwe planten nodig zijn, worden stekjes van oude planten op wortelstokken geënt: zo blijft het genetisch materiaal van de beste wijnstokken bewaard.

Wijn zonder hout De familie pakt de zaken op natuurlijke wijze aan. Geen kunstmest maar echte mest, oogsten met de hand, geen commerciële gisten-met-een-smaakje in de most. En suiker bij de wijn? Jamais! Het resultaat is, kortgezegd, lekker. Neem de Viré-Clessé Tradition 2008. De druiven ervoor komen van wijngaarden die halverwege de hellingen liggen en de wijn rijpt een maand of twaalf in roestvrijstalen tanks. Ondanks een hoop alcohol (14,5% volgens het etiket) is-ie sappig en subtiel, met de typische kenmerken van chardonnay, maar zonder dikke lagen boter. Ik nam een slok, en nog één, en was dik tevreden. Domaine Michel, Viré-Clessé 2008 is voor ± 14 euro te koop bij De Wijntherapeut (www.dewijntherapeut.nl).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden