Een echte Cahors-wijn is geen allemansvriend

Hij begint al aardig in zicht te komen, de bodem van mijn Cahors-keldertje. Nog even en ook de laatste relikwieën van een mooie vakantie in dat fraaie stukje Frankrijk zijn verleden tijd. Clos la Coutale, Clos de Gamot, Chateau du Cèdre… bijna op zijn ze.Heerlijk vond ik ze. Heerlijk vind ik ze nog steeds. Maar mij bekruipt steeds meer en meer het gevoel dat ik een uitzondering ben op de regel. De regel dat Cahors-wijnen te zwaar en te boers zijn.  

Het mag duidelijk zijn: voor mij zijn ze dat niet. Natuurlijk, je zult mij niet horen beweren dat het een makkelijke wijn is, Cahors. Sterker nog: dat moet ie als het aan mij ligt ook nooit worden, makkelijk. Vandaar dat ik producenten die een allemansvriend Cahors - en zo heb ik ze geproefd op de vorige Vinisud - willen slijten verafschuw. Een allemansvriend Cahors is geen Cahors.

Allemansvrienden zijn er al genoeg, zo niet te veel, in wijnland. Laat Cahors zich niet verlagen tot dat niveau. En laat slijters en sommeliers mij aangenaam blijven verrassen met lekkere zware, boerse en allesbehalve makkelijke Cahors. Heerlijk!!!

Reacties

  1. Yvonne Yvonne

    Eens met de stelling. Het is geen allemansvriend, maar er zijn hele lekkere exemplaren! De achtergronden van deze bijzondere wijnen komen mooi terug in de Bonave-trilogie. Een familiekroniek over 7 generaties wijnboeren in de Franse Cahor. www.bonavetrilogie.nl

  2. Luc Vranken Luc Vranken

    Eens met die stelling alhoewel het voor mij al een tijdje geleden is dat ik nog Cahors gedronken heb. Een miskende AOC. Onze wijnclub is van plan enkele dagen in Cahors door te brengen, wat zijn de huidge toppers in deze Regio?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden