Een geile druif

Merlot is druif numéro un in haar geboortestreek Bordeaux. Marilyn Merlot, zou je haar kunnen noemen; de vamp onder de druiven. Want ze voelt zich het prettigst met een potente lover. Wijnen die voor 100 procent van haar alleen gemaakt zijn, monocépages, missen vaak kracht en dynamiek. Zij is daarom een relatiedruif, altijd in de markt voor een geschikte kandidaat.

Liefdesrelatie met cabernet
En dat gaat haar goed af, want haar zachtheid en haar vlezigheid maken haar tot een gedroomde partner. Een engel in de fles. Met cabernet sauvignon bijvoorbeeld, heeft zij een tumulteuze liefdesrelatie. De ideale combi, als in La Belle & La Bête: merlot geeft de soepele zachte rondingen en de smaak van rijpe kersen, cabernet de stoere spierballen en een stevige zwarte bessensmaak.

Roomzacht
Bovendien is deze wulpse druivenverleidster vroeg rijp waardoor ze zoet en rond is, met roomzachte tannines. ‘Ça tombe bien,’ zoals de wijnboeren in Frankrijk zeggen, want eind september, als het weer begint om te slaan, laat de merlot zich al oogsten. En terwijl zij heerlijk in de cuves tussen de bubbels ligt te badderen, moet cabernet sauvignon nog in weer en wind buiten blijven hangen. Die mag pas weken later bij haar in bad. En de wijnboer maar elke avond bidden dat het weer het houdt.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden