Een goede Bourgogne drinkt altijd lekker weg

www.jancisrobinson.com

Wie een beetje heeft rondgeneusd in mijn proefnotities van meer dan driehonderd rode top-Bourgognes uit 2006, was misschien teleurgesteld dat er maar weinig jubelende besprekingen bij waren. Maar het heeft geen zin, vind ik, om oneerlijk te zijn over hoe een oogstjaar zich op een bepaald moment van zijn ontwikkeling toont.

 

Overtuigende wijn
Toch was die proeverij van driehonderd premiers en grands crus echt niet rampzalig. Er zaten prima wijnen tussen, vooral uit Nuits-St-Georges. Zoals die van Domaine Michèle & Patrice Rion. Zowel hun Clos des Argillières Premier Cru 2006 als hun Clos St Marc Premier Cru 2006 (beide Nuits-St-Georges) deed het heel goed. De eerste was fris en smakelijk, terwijl de tweede lekker weelderig was: een beetje zoet, met een kirschsmaak, maar vooral heel appetijtelijk, fris en overtuigend op een manier die veel wijnen van dit oogstjaar in de Bourgogne missen.

 

Wijn vol puur fruit
Deze twee wijnen zijn nogal prijzig. Maar je kunt ook voor minder geld genieten van Patrice Rions vaardige omgang met een oogst die al te makkelijk tot overdrijving leidde. De ‘gewone’ wijn in hun assortiment, Les Bons Bâtons 2006 Bourgogne Rouge, is een goede, levendige (niet intense) wijn, vol puur fruit van de pinot noir, met de onmiskenbare droge smaak van een rode Côte de Nuits. Een goede Bourgogne is altijd geweldig om te drinken. En, heel handig: verbazingwekkend flexibel aan tafel.

Domaine Michèle & Patrice Rion 2006 is online te bestellen bij onder andere het Engelse Berry Bros, www.bbr.com, voor £15,75 per fles, maar reken op behoorlijke bezorgkosten.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden