Een goeie scheut wijn doet wonderen

Het eten ’s avonds, en vooral ook het glas (of de glazen) wijn erbij, vormen elke dag weer een hoogtepunt in mijn bestaan. In de loop van de dag bedenk ik tussen de bedrijven door wat ik die avond zal gaan koken, en welke wijn daar dan bij zou passen. Of andersom: ik heb zin een bepaalde wijn te drinken, en puzzel daar een maaltijd omheen. Soms trekken we meer flessen open om te kijken wat de beste combinatie is.

 

Staartjes wijn
Door al die experimenteerdrift en dat door-mekaar-heen-gedrink van wijnen houd ik nogal eens flessen met staartjes wijn over, die een beetje zielig in de koelkast rond blijven hangen, in de hoop op nog wat aandacht. En die aandacht krijgen ze, want restjes wijn gaan natuurlijk gewoon in de pan. We willen niet alleen wijn bij het eten, we willen ook wijn in ons eten.

 

Mijn top 5 van wijn-spijscombinaties zo uit de pan

  1. Amontillado & linzensalade. Erg lekker: een scheutje droge amontillado door een salade (of stoofpotje) van linzen met groenten en geitenkaas. Sherry kun je overigens vrijwel overal bij gieten, van soep en saus tot kip en varken. En het laatste slokje PX gaat over het ijs, natuurlijk.
  2. Riesling & marinade. Meng een restje Riesling (droog of met een klein zoetje) met een goede olie, peper, zout, wat verse citroentijm of ander geliefd kruid en marineer er een stuk vis of kip in. Simpel en heerlijk.
  3. Rosé & varkensvlees. Gewoon je varkenslapje of karbonaadje bakken in wat boter en olie en op het laatste een goeie scheut fruitige rosé erbij gooien. Laat wat rondbruisen en verdampen, voeg eventueel nog wat fijngehakte salie toe en eet het vlees met de rosé als jus. Rosé doet het ook heel fijn in groentegerechten of ter opvrolijking van bijvoorbeeld verse sardines.
  4. Valpolicella & risotto. Gewoon risotto maken, maar dan met Valpolicella in plaats van een witte wijn. De risotto oogt er wat minder door, maar de fris-fruitige smaak die de wijn toevoegt is echt de moeite waard. Extra lekker met rodeuienmarmelade erbij.
  5. Viognier & curry. Geef je curry of ander geurig gerecht bomvol specerijen een extra dimensie met een stevige slok Viognier. Gewürztraminer kan ook.

Je weet het ongetwijfeld: er zijn geen heilige regels voor het koken met wijn, op één na: wijn die je niet zou willen drinken, moet je ook niet willen eten.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden