Een gulle Elzasser

Ruit:
Kruipt de Elzas uit zijn dip of lijkt dat maar zo? Nee, ik weet het, niet alle huizen zaten in een dip, maar het gebied als totaal heeft toch wel veel betere tijden gekend. Laatst gaf ik een avond over Duitsland, Oostenrijk en Elzas en dat is zo leuk om te doen. Juist als je de Vin d’Alsace naast die van Duitsland en Oostenrijk zet, spreekt hun onderscheidend vermogen. Voor mij is dat dat gulle Elzastoontje.

Rijst:
Wat een lekker woord voor Elzassers: gulle wijnen. Dat zijn het, maar dan hoop ik zo dat je daarmee niet 'zoet ' bedoelt. Ook in hun droogste vorm kunnen Elzassers die gulle vrijgevigheid hebben. Sappige, gulle aroma's en vooral ook gulle zuren. Ik haak af als ze te zoet zijn en daarvan zijn er de laatste jaren te veel op de markt geweest. Allemaal de schuld van het hete 1990, vertelde een Elzas-maker ooit. En ook van Amerika, geloof ik.

Ruit:
Klopt en blijkbaar is het voor veel huizen verleidelijk en makkelijk om die kant op te glijden. Maar je weet ik ben geen zoetekauw, mijn gul is zwoel en rijk en aromatisch en vol en heeft wel de sensatie van rijp fruit, maar dat zonder de zoet. Dat toontje onderstreept als het ware De overvloed. Onlangs kwam deze Malice d’Epices op mijn pad. Over overvloed gesproken.  Gemaakt van gelijke delen pinot gris, gewurz en pinot blanc en een drupje muscat. Ken je hem?

Rijst:
Nou en of! In september proefde ik voor Kunsthal Kookt zo'n 88 Elzassers. Doel was om een Riesling, Pinot Blanc en een Pinot Gris - mono-cépages dus - te vinden die bij oesters passen. Er werd blind geproefd en deze Malice scoorde heel erg goed bij alle panelleden, maar bleek toen hij in zijn blootje stond uit een blend te bestaan. En dat was daar tegen de regels.

Ruit:
Op basis van de druivenblend maakte ik me wat zorgen over zijn bite, dus of ie wel genoeg lekker zuur had. Maar dat deugde nogal. De stokken staan dan ook op een bijzonder plekje aan de voet van de Haut-Koenigsbourg bij het beroemde St. Hippolyte en natuurlijk Ribeauvillé. De granietbodem daar is vast het geheim en goed wijnmaakschap natuurlijk!

Rijst:
Het huis schijnt ook een bijzondere rosé te hebben. Die wil ik dan ook weleens proberen. Nog even over die Malice d'Epices. Die naam, knipoog naar kruidigheid, hebben ze hem niet voor niks gegeven. Hij past namelijk beter dan veel onverwachts zoete Pinot Gris bij de delicate, exotisch gekruide keuken. Denk aan een Indiase curry met allerlei groene groenten, een Thais linzensoepje en ook bij teriyaki van tarbot of inktvis.

Ruit:
Ja ik wil! Hé en mag ik dit nog zeggen: wat een scherpe prijs!

Malice d’Epices
Klein - Aux Vieux Rempart
Elzas
€ 11,75, www.demicroscoop.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden