Een jonge en dynamische wijn

Rijst: Januari is om, maar wat is het jaar lekker jong en fris. Leuk eigenlijk als je zoals een jaar elk jaar weer opnieuw kan beginnen. Een permanente verjongingskuur. Dat spreekt mij wel aan. Bij wijnen werkt het ook een beetje zo. Na elke oogst zijn er weer jonkies, wijnen die door het weer of de wijnmaker net even anders zijn dan de vorige. Of anders zijn omdat ze jong smaken. Ruit: Helemaal mee eens. Met die blik worden januari en februari ook veel leukere maanden! Er wordt bij mij dan allemaal nieuwsgierigheid aangewakkerd. Wat komt er dit jaar op mijn pad? Wat zou ik willen dat er op mijn pad kwam? Wat komt er op het pad van mijn vent en van mijn welpies? Maar ook allerlei andere vraagtekens rijzen: wat gaat Slovenië er dit jaar van bakken? Ik ben extra nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van wijnland Spanje! Ze hebben alle troeven in handen maar verkeren in een flauwe economische crisis. Zal die ze kwaad doen of juist goed?!

Rijst:
Ja, Spanje blijft verrassen. Oude druivenrassen wordt nieuw leven ingeblazen, bestaande terroirs herontdekt en zo vaak haal je daar waar voor je geld. Zo proefde ik laatst de Laderas de El Sequé. Jong, fris, fruitig, opwekkend, levendig, soepel. Van o.a. monastrell en die druif kan zulke fijne wijnen geven.

Ruit:
El Sequé tipte ik 7 jaar geleden al in De Telegraaf als mijn aanbeveling voor 2004. Het jaar daarna vond ik hem prompt iets minder, maar sinds de 2007-editie staat ie weer als een huis. En zo betaalbaar. Leuk voorbeeld van een jonge en dynamische wijn. Ook eentje, waar je je zelf zo maar jong van gaat voelen. Die kan ik gebruiken, want in 2011 word ik ook 2x20. Ben ik dan definitief niet meer jong?

Rijst:
Nooit meer jong of... for ever young! Wat jezelf wilt. El Sequé is een prima januari-wijn die bij wintereten, maar ook bij gerechten met een vleugje zomer past. Dus bij hete boerenkoolstamppot met chorizo, souvlaki, home-made (veggie)burger, geroosterde groenten of zomaar bij dikke ribbelchips met een goede dip. Ook fijn: hij heeft een handige schroefdop.

Bodegas y Viñedos El Seque Artadi Laderas de El Sequé 2009 Alicante

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden