Een perfect seizoen bezongen

April come she will,
May she will stay,
June she’ll change her tune

Merlot vroeg rijp
Ja, je hebt het goed geraden, dit is een liedje van Paul Simon. Ik denk niet dat Paul Simon aan wijnbouw dacht toen hij dit liedje schreef, maar dit is wel precies wat wijnranken in juni doen: de vroegstrijpende ranken, Alicante Bouschet en Merlot, bloeiden begin juni en begonnen aan het eind van de maand zwart te kleuren. Een grote prestatie, want wijnranken gebruiken 60 procent van hun bronnen tussen bloei en fotosynthese. Dat is dus een Mount Everest beklimmen in krap 30 dagen vol zon en warm, stabiel weer.
 
Cabernet laat rijp
De laatste rijpers, Monastrell, Bobal en Cabernet, zijn nog groen, ze vullen hun druiven met zuren, sappen en groene tannines. Tot zover verloopt het seizoen perfect. De winter was heel koud met sneeuw en regen; de lente kwam laat en was loom en droog en de zomer is niet te heet en nog steeds droog. Geen gesproei tegen meeldauw of botrytis nodig en - met de fotosynthese dichtbij - hebben we volgens mij geen koper nodig dit seizoen. 
Alles wat we tot nu toe dit seizoen doen, is clusters tellen en groene scheuten verwijderen als de opbrengst te groot wordt. Geen irrigatie nodig, geen stress van schimmels... een rustige maand.
 
Paul zingt verder door het jaar heen:
July will fly,
August will die with chilly winds
And September we’ll remember something that was new and now starts to be old...

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden