Een plaatje op het wijnetiket

Etikettendrinkers zijn mensen die graag willen dat andere mensen zien dat zij dure, beroemde wijnen drinken. Chinezen bijvoorbeeld worden graag met een glas Château Lafite in hun hand gesignaleerd; een echte prestigewijn in het Oosten. (Zo heb je overigens ook mensen die er beretrots op zijn dat ze wijn van de Aldi drinken: 'Kost bijna niks, maar héél erg goed!' Dream on, denk ik dan...)

 

De term etikettendrinkers zou ook kunnen slaan op mensen die wijn kopen omdat ze het etiket zo leuk of mooi vinden. En ach, wie heeft zich daar nou nooit aan bezondigd? Het pakt lang niet altijd goed uit, maar verleidelijk is het wel. En de wijnindustrie speelt er natuurlijk handig op in. Met leuke dieren bijvoorbeeld; een wijn met een salamander op het etiket verkoopt beter dan een wijn met een kasteel.

 

Als een mooie wijn uit een lelijke fles komt, kan me dat eigenlijk niet heel veel schelen. Ik vind zelfs die rare Duitse hoempapa-etiketten wel grappig. Maar een lekkere wijn uit een pakkende fles, dat kan natuurlijk nooit kwaad. En als het dan ook nog een prachtig beestje is, dan is dat héél mooi meegenomen.

 

Het geluk kon dus niet op bij de fles Gavi van het bedrijf La Raia (Piemonte, Italië), gemaakt van de druif cortese. Want het etiket is werkelijk schitterend: crèmekleurig met rechtsonder een heel fijn geschilderde vogel (voor de kenners: een saltimpalo of roodborsttapuit) op dunne pootjes, in gedempte kleuren, als op een klassieke faunaprent. En de wijn zelf is al even stijlvol. Hij heeft wat citrus, kruidigheid en mineraliteit in de neus en is heel licht, fris en levendig in je mond, met een smakelijk kruidig bittertje in de afdronk.

 

Geen grote drankneus, geen grote bek: geen carnavalswijn dus, maar eerder een beschaafde conversatie met het getinkel van een klavecimbel op de achtergrond. Of laat ik me nou toch in de luren leggen door dat mooie vogeltje?

 

La Raia, Gavi DOCG 2008; van biologisch-dynamisch verbouwde druiven en met Demeterkeurmerk; € 8,75, www.fairwines.nl. Dankzij de gezonde landbouw is de vogel op het etiket, die al was verdwenen, weer terug in de streek.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden