Een stoot van een druif

Cabernet sauvignon
‘De druif waarvoor de wijnliefhebber eerbiedig dient te knielen,’ zeggen ze in de Bordeaux. Tikje overdreven, maar niettemin zijn het prachtige druiven. Kleine, harde, zwarte bessen, met een dikke schil zodat ze veel tannine en veel kleur aan de wijn geven. Tanige doordouwers, die niet snel ziek worden. In Bordeaux, Médoc en Haut-Médoc maken ze er, in combinatie met o.a. merlot, de mooiste rode wijnen op de planeet mee. 

 


Fluweelzachte vrouw met gulle welvingen
Dat ‘knielen’ begrijp ik overigens wel een beetje. De eerste slok van een klassieke bordeaux doet mij altijd denken aan een stugge boer die in zijn zondagse pak ter kerke gaat. Maar bij elke volgende slok leer je die boer beter kennen en proef je hoe hij van gedaante verwisselt en langzaam verandert in een mollige, fluweelzachte vrouw met gulle welvingen. Die als je niet uitkijkt ook nog eens op tafel gaat dansen. 

Doe gek en trek een fles Mouton Rothschild open
Om de cabernet sauvignon maximaal te begrijpen, de diepe, lange smaak, de aardse en toch mysterieuze afdronk te proeven, zou je een fles La Tour, of een fles Mouton Rothschild moeten opentrekken. Die kosten al gauw 'n paar honderd piek, maar doe maar ‘ns gek en doe dat gewoon ‘ns een keer. Zeg thuis maar dat het van mij moest.

 

Meer over druiven op slurp.nu

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden