Een verrot lekker moment met Château d'Yquem

Yo Janneke,

Openrukken dat Yquemmetje van je! Sommige wijnen hoeven niet te wachten op een moment. Ze zijn het moment zelf. Deze wijn heeft namelijk zo een schandalig hoog lekkerheidsgehalte, het enige dat je nodig hebt is een moment van overmoed. Hij heeft namelijk ook een belachelijk hoog Madoffgehalte, als je er verslingerd aan raakt ben je binnen de kortste keren bankroet.

Waanzin ten top
Eigenlijk pure waanzin, zou je zeggen. Waar hebben we het over, een zoet wijntje. Waarvoor je (in jouw geval het nog niet eens zo magistrale jaar 2002, zoals 2001 bijvoorbeeld wel was) al gauw zo'n 100 Euro van je rekening hebt laten afschrijven. Slechts een half flesje welteverstaan. Hiermee is het dan ook meteen de duurste zoete wijn ter wereld.

How come? Château d'Yquem kweekt in Sauternes - de onderkant van de Bordeaux - semillon en sauvignon blanc druiven. Zorgt ervoor dat die druiven mierzoet worden, de suikers tijdens de vergisting niet geheel in alcohol worden omgezet. Et voila, zoete wijn.

Kan iedereen, zou je zeggen. Niets is echter minder waar. Bij d'Yquem zit het hem grofweg in drie absoluut unieke factoren, die ervoor zorgen dat hij zo bijzonder, zo complex en vooral zo lekker wordt dat je er bijna je hypotheek voor zou verhogen.

Edele rotting is de lekkerste
Bij wijnen uit Sauternes passen ze zogenaamde edele rotting, of op z'n Fransoos pourriture noble toe. Ze plukken de druiven niet als ze optimaal rijp zijn, nee ze laten ze langer hangen. En dan komt het, de druif gaat rotten. Maar wel op heel speciale wijze.

In Sauternes, en eigenlijk bijna alleen op de plek waar het château staat, hangt elk jaar eenzelfde aantal dagen een mist. De vochtigheid van die mist veroorzaakt een schimmeltje, de Botrytis cinerea. Die botrytis boort kleine gaatjes in de schil, waardoor het water kan verdampen en je alleen een soort ultrazoete jam overhoudt. De druiven worden geplukt, uitgeperst en vergist. Deze manier geeft de wijn niet alleen zoetigheid, maar een ongelooflijk mooie balans tussen het zoet en de zuren. Dat was factor 1, wat Yquem uniek in de wereld maakt.

Eén druivenplant per glas
Factor 2 is veel simpeler. Ze hanteren bij Yquem de laagste rendementen ter wereld. Wat inhoudt dat ze per glas één druivenplant gebruiken. Kortom: voor jouw halve flesje zijn zo'n vijf plantjes gebruikt. Dat - in combinatie met het unieke microklimaat (de mist), de bijzondere en dus peperdure bodem - krikt de prijs aardig op.

En dan natuurlijk de marketing. Daar zijn ze de beste in. Zorg dat iedereen doordrongen is van het feit dat jij de beste zoete wijn ter wereld maakt, zorg dat er maar een beperkt aantal flessen op de markt is, gooi er ook nog een mystiek sausje overheen en je bent koning.

Yquem 2008 geen beter moment voor aankoop
Kan jij nou na het drinken van deze 2002 je geluk niet op en wil je meer, heb ik goed nieuws voor je. Pierre Lurton, de grote baas achter Yquem, heeft de prijzen voor 2008 met zo'n 60% verlaagd. Er zijn maar 110.000 flessen beschikbaar, rennen dus!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden