Een wereld aan wijn

Over een paar weken ga ik meewerken aan een culinair programma bij de lokale radio. Een prachtige manier om met luisteraars uit mijn stad en omstreken te praten over culinaire passies, ook uit de streek. Natuurlijk krijg ik ook de gelegenheid om over wijn te praten. Niet te ingewikkelde wijn, liefst wel lekker. Om in de stemming te komen kocht ik de grote wijngidsen van dit jaar, De Grote Hamersma van Harold Hamersma en Nicolaas Klei´s Supermarkt Wijngids 2011. Ik ben een tijdje uit de supermarkt(wijn)wereld geweest en het lezen, nou ja, scannen, van deze boeken leek me een goede voorbereiding op mijn ontdekkingstocht naar lekkere wijn voor Zwollenaren die naar hun lokale radio luisteren.

Wat een rijkdom hebben wij tegenwoordig binnen handbereik om onze dagelijkse wijnbehoefte te bevredigen en wat lijkt het me leuk om in deze tijd wijn te gaan ontdekken! Die ontdekkingsreis ziet er toch heel wat avontuurlijker uit dan in mijn jonge jaren. Als je toen Italiaanse wijn wilde drinken, was je al redelijk extreem, zeker wanneer deze geen Chianti bleek te zijn. Spaanse wijn? Jazeker, zoete wijn, of als je geluk had een Rioja met te veel hout en te lange flesrijping. Wij kenden geen ander wijncontinent dan Europa. Daar kwamen heel mooie wijnen vandaan maar ja, die vond je niet in de supermarkt, die toen ook nog in de kinderschoenen stond. ´Echte´ wijn kocht je bij de slijter, een meneer met een speciaal soort aura om zich heen want hij bezigde taal die je maar half begreep. Of bij de importeur, wanneer je vader grootverbruiker was of een fijne neus had voor aparte wijngebieden. Ach, wat was de wereld toen nog eenvoudig… Je deed het als liefhebber zonder proefclubjes, wijncertificaten of tijdschriften over de wijnwereld.

Nee, wie nu wijn aan tafel wil, heeft een meer dan kamerbrede keuze bij tientallen supermarkten, maar moet ook wel de nodige kennis hebben om die keuze ten volle te benutten. Bij Hamersma tel ik 36 pagina´s register in kleine print, bij Klei 44 pagina´s, maar het formaat is iets kleiner. Ik worstel mij door de Toptienen en de Hamerstukken heen, ik wil onmiddellijk de Omfietswijnen aanschaffen, al was het maar om het woord, en voel het als een gemis dat ik de inspiratiewijnen nog niet heb geproefd. Wat moet ik de Zwollenaren bieden?? Iets lekkers. Iets tussen de vier en acht euro, schat ik. De aanwezigheid van De Librije heeft geen rechtstreeks effect op de wijninvesteringen hier. Ik denk nu dat ik uit wel duizend wijnen kan kiezen, uit zo´n twintig landen. Zal ik dat wijnonderdeel in mijn programma wel doorzetten?
Enigszins ontredderd zoek ik in mijn vertrouwde kelder een fles wijn voor ons avondeten. Het wordt een Crozes Hermitage. Heel eenvoudig, uit Frankrijk. Kocht mijn vader al. Morgen ga ik iets kopen uit Brazilië.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden