Een wijn boordevol biodiversiteit

www.jancisrobinson.com

 

Emilio Valerio, Laderas de Montejurra 2009, Navarra, Spanje

 

Dit is de eerste oogst van Laderas de Montejurra, een biologisch-dynamisch project in Dicastillo. Het is een onderneming van Emilio Valerio, milieu-advocaat in Madrid, maar afkomstig uit Dicastillo. Dat ligt midden in de regio Tierra Estella, in het noordwesten van Navarra in Noord-Spanje.

 

Bescherming biodiversiteit
Valerio wil met zijn project het lokale, vruchtbare platteland en de biodiversiteit daarvan helpen beschermen. Voor deze wijn worden druiven van maar liefst vijftig kleine wijngaarden gemengd. Inderdaad behoorlijk ‘biodivers’: 34% garnacha, 30% cabernet sauvignon, 30% merlot en 6% tempranillo.

 

Relatief koel klimaat
De wijnstokken zijn net tien jaar oud en staan op bodems van klei en kalk; de wijngaarden liggen tot op duizend meter hoogte. De wijn komt alleen in aanraking met cement en oud hout, want de nadruk ligt op fris fruit. Je kunt proeven dat dat fruit uit een relatief koel klimaat komt; dit deel van Navarra ligt niet ver van de Atlantische Oceaan (en van de eethemel San Sebastián).

 

Instant drinkplezier
Ik geef deze wijn 16,5 punt (uit 20) en zou hem drinken voor 2013. De kleur is donkerpaars; de geur heel fris, barstensvol moerbei. Levendig, met opwekkende zuren. Geeft meteen veel drinkplezier, maar heeft wel structuur. 13,5% alcohol. GK, ofwel: een Goede Koop.

De wijn is te koop bij www.altrovino.be voor € 7,50 per fles.

 

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden