Een wijn die precies goed is

Lo Zoccolaio, Suculé 2007, Barbera d’Alba, Italië

In het verleden was Barbera uit Piemonte wel eens wat te veel van het goede: de wijn pronkte met al dat dure nieuwe eikenhout waarin hij gerijpt was en met het hoge alcoholgehalte dat ontstond door een late oogst of lage opbrengst. Maar inmiddels zijn de gemoederen bedaard en maken veel van de topproducenten welgemanierde, goed gebalanceerde wijnen, met een beschaafde houtrijping en uitbundige fruitigheid.

Aantrekkelijk zoetje van barbera Deze wijn komt niet van een van de beroemde namen van Alba. De producent, Villa Lanata, is gespecialiseerd in het maken van Moscato en Chardonnay. Maar deze mooi verpakte, prettig geprijsde wijn is toch precies goed. Hij toont de verfrissende zuren van de barberadruif zonder wrang te worden, wat misschien deels te danken is aan de rijping op fles, en heeft bovendien het aantrekkelijke zoetje van rijpe barbera.

Lekker bij lam
Dit is mijn proefnotitie: deze Barbera heeft een dieppaarse kleur en zit vol fris, levendig fruit. De aanzet is zoet en de tannine is mooi gepolijst. Heel charmant. Geen teveel aan hout of alcohol. Een prettige wijn, al is hij dan niet de spannendste.

Hij deed het goed bij een heerlijke lamsnek met behoorlijk wat vet – ongetwijfeld een van de stukken vlees op aarde die het meeste waar voor je geld biedt – die gestoofd was met uien en wortels. En hij past vast en zeker ook bij een heleboel andere vleesgerechten.

Niet in Rusland kopen...
Opvallend is dat deze wijn in Rusland ongeveer drie keer zoveel kost als in Europa. Een mooi bewijs van het woekeren met prijzen waar de Russische markt berucht om is. Het doet me denken aan het boek dat ik net gelezen heb: Snowdrops, van A.D. Miller. Hij werkte tussen 2004 en 2007 in Moskou voor The Economist. In zijn roman schildert hij een overtuigend beeld van het moderne Rusland waarin prijzen eerder bepaald worden door lef en handigheid dan door zulke saaie dingen als kostprijs en waarde!

Je kunt de Succulé 2007 online bestellen.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com. Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden