Eenvoudige wijn, maar lekker!

www.jancisrobinson.com
La Vieille Ferme 2009, Ventoux, Frankrijk

Oké, dit is bepaald geen originele keuze, maar de 2009 van La Vieille Ferme is wel je aandacht waard. Deze wijn biedt een voordelige manier om te genieten van de rijpheid van de zuidelijke Rhône die het uitzonderlijk warme en droge 2009 heeft opgeleverd. Deze wijn uit de appellation Ventoux is gemaakt van druiven uit wijngaarden die op wat hogere, koelere plekken liggen. De druiven waren daardoor sappig. De wijn is eenvoudig, fruitig en bedoeld om snel te drinken: nu, eigenlijk.

Wijngaarden tegen de berg
Mont Ventoux is de kegelvormige berg die je vanuit zoveel Rhônewijngaarden in de verte kunt zien liggen. De top is het grootste deel van de winter bedekt met sneeuw. De druiven voor La Vieille Ferme – grenache, syrah, cinsault en carignan – groeiden op de hellingen van de Mont Ventoux, tot op een hoogte van 300 m boven de zeespiegel. De wijn is vergist in cementen kuipen en rijpte tot aan de botteling in juli op grote, oude eiken vaten.

Merkwijn
La Vieille Ferme is een creatie van de familie Perrin. Hun familiebedrijf, Château de Beaucastel, produceert enkele van de beste rode en witte Châteauneuf-du-Papes. La Vieille Ferme is het merk van hun handelshuis; ze kopen de druiven en maken en verkopen de wijn vervolgens in aanzienlijke hoeveelheden. Maar als het oogstjaar goed is, kunnen deze wijnen echt de moeite waard zijn.

Drink deze wijn jong
Dit is een toegankelijke, uitgelaten, fruitige wijn die je jong moet drinken, bij een dagelijks, informeel maal. Mij lijkt hij bijvoorbeeld heel lekker bij aardappelpuree met gebakken worst.

In Nederland verkrijgbaar bij www.wijnbox.nl (€ 7,50 bij afname van 6 flessen).

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden