Eerlijk & heerlijk Italiaans

Rosso del Palazzone Vino da Tavola, Montalcino
 
Door Jancis Robinson, www.jancisrobinson.com
 
Wanneer een topman in het bedrijfsleven wijngaarden bezit, weet ik dat meestal al snel doordat die topman pogingen doet mij over zijn wijn te laten schrijven. Maar nu trof ik een leuke uitzondering. Want pas na grondig speurwerk kwam ik erachter dat wijndomein Il Palazzone eigendom is van Richard Parsons. Dat is een New Yorkse zakenman, die jarenlang de mediagroep bestuurde die onder andere het wijntijdschrift Decanter bezit!
 
Italiaanse wijn van sangiovese
Deze Vino da Tavola (tafelwijn) is in feite een baby-Brunello, voor een fractie van de prijs van het echte spul. Hij moet tafelwijn heten, omdat het een blend is van de (heel geslaagde) sangiovese-oogsten van 2006 en 2007. Om dezelfde reden mag er geen oogstjaar op het etiket staan.
 
Gezonde wijnstokken
Il Palazzone hoort tot de beste producenten van Brunello. Het ligt ten westen van Montalcino, op mooie hoogte. Dat geeft de wijnen een soort delicaatheid en houdt de wijnstokken gezond: ze krijgen daarboven volop ventilatie.
 
Warmte uit Toscane
En de wijn? Puur Sangiovese, met een hint van de warmte van dit hoekje van Zuidoost-Toscane – veel weelderiger dan de doorsnee-Chianti – maar zonder een overdaad aan hout of alcohol. Een wijn die ik de komende tijd graag zal drinken. En dan geef ik mezelf steeds een schouderklopje omdat ik zo’n eerlijke, heerlijke message in a bottle uit Toscane heb weten op te diepen!
 
De Rosso del Palazzone is niet in Nederland of in onze buurlanden te koop, wel in Engeland en de VS.
 
Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden