Eerlijk Spaans genot

Bij mijn bezoek aan de Cava Experience in het Kurhaus in Scheveningen kwam ik een cavamaker tegen die zojuist een cava-agentschap had neergelegd bij een tweepitter in Amsterdam. Hij vroeg of ik, aangezien ik in Haarlem woon, wat cava's kon meenemen en bij hun kon afgeven. Que bueno dat geografische inzicht! Maar goed, ik vond zijn cava niet van de beste kwaliteit en ik moest door naar het zuiden des lands... dus luidde het antwoord nee.

 

Twee weken erna word ik gebeld door L'esperit del Vi om erachter te komen dat dit die tweepitter was waar onze cavamaker het over had. Dit bleek geen tweepittertje 2hoog achter te zijn, maar een vlot stel met een fantastische passie en ambitie voor Spaanse wijnen. Het gesprek verliep soepel en binnen no-time had L'esperit del Vi mij uitgenodigd om hun event 'Spanje aan het Amsterdamse water' bij te wonen.

 

Afgelopen zondag ben ik met een vriend, restaurateur uit Haarlem, naar de proeverij van Lotte en Pieter (l'esperit del Vi) gegaan, met niet al te veel verwachtingen. Het vond plaats in een gebouw aan het IJ, achterin een industrieterrein, op de tweede verdieping. Wederom werd ik meer dan positief verrast; een fantastische ruimte waar de hostesses je vriendelijk welkom heette, waar eigentijdse schilderijen aan de muur gedrapeerd waren en waar heerlijk passend eten klaar stond. Een vriendelijk muziekje op de achtergrond te horen en vooral de wijnhuizen die l'esperit del Vi vertegenwoordigt stonden er allemaal met hun wijnmakers zelf.

 

We werden meegenomen door een tocht door Spanje. Ze hadden zelfs een routing bedacht; cava, wit, rosé, rood... Dus besloot ik snel te beginnen met cava, rood, rosé en wit... Logischerwijs begonnen we in de Penedés met de cava en reisden we kruislings door Spanje: naar Castillia-y-Leon, door naar Aragón (wat voor mij onbekend was maar erg goed), terug naar Gallicië, Rueda en ga zo maar door. Wat opviel was dat de wijnen en de wijnmakers allen een verhaal meedroegen die ze graag wilden delen en dat de Spaanse hapjes die ze geregeld hadden in een gezellig tempo werden rondgebracht. De kwaliteit van de wijnen is bij L'esperit de Vi is hoog en deze wijnen kom je niet tot weinig tegen.

 

Voornamelijk hun Albariño (Rias Baixas) was mijn favoriet. Zelf verkoop ik de Albariño van Martin Codax, maar deze was meer in balans, had meer mineralen en was heerlijk soepel. Daarnaast was de wijnmaakster en echte trotse moeder van die wijn. Deze komt dus zeker in het assortiment.Na de hele dag met enthousiaste wijnhandelaars gesproken te hebben en heerlijke wijnen gedronken te hebben, was er nog een mooie afsluiter. Buiten dat L'esperit del Vi passievol is over de wijnen die ze schenken, willen zij ook hun bijdrage leveren. Van alle schilderijen en wijnen die verkocht werden ging 25%!! van de omzet naar KiKa. Reden te meer om een extra doosje te bestellen!

 

Graag nodig ik jullie uit om dit bedrijf in de gaten te houden en in te schrijven voor de volgende tasting. Je kunt ze in ieder geval tegenkomen op de wijn marketing beurs.

Bon journee et jouir.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden