Eerst Kaapstad zien, dan sterven

Het aloude gezegde luidt: 'Eerst Napels zien en dan sterven'. Mijn welgemeend advies: zet ondanks de onrustige tijden, vanaf vandaag iedere euro opzij voor een trip naar... Kaapstad. A once in a lifetime experience.

 

Wat een waanzinnig mooie stad in een paradijselijk mooi land. De geur van de aarde en de lucht, de zon die in alles schijnt. In de mensen, het eten, de wijn. De massiviteit van de bergen. Zo aanwezig, maar toch nergens overheersend. De Zuid-Afrikaanse Rand is op dit moment redelijk sterk, maar het eten en drinken blijft voor ons rijke noordelingen verleidelijk betaalbaar. En wat doe je dan als levensgenieter, zoals wijnpionier Otto Lenselink zou zeggen? Dan laaf je je aan die prachtige zon, nestel je op een lommerrijk plekje in een van die talrijke mooie restaurants en laat je de gerechten maar komen. Want koken, dat kunnen ze! En terwijl je bediend wordt door vrolijke en vriendelijke meisjes en jongens, drink je de verrukkelijkste wijnen. In het land waar alles lekker smaakt.

 

Eeuwenoude geschiedenis
Kaapstad, de stad met vele gezichten. Eeuwenoude geschiedenis huist in gekleurde houten huizen in Bovenkaap. Van daaruit kijk je neer op de moderne hoge flats waar de business bruist. De levensader van de stad is de kilometerslange Long Street met tientallen jazz cafe’s, restaurants, authentieke kledingwinkels. Een mengelmoes van kleuren, culturen, jong en oud.

 

Let's do sushi
Sushi is the word. Wat wil je ook met al die verse vis in de buurt? Een van de beste plekjes is Wakamé aan Beach Road, bij Mouille Point. Het restaurant zit op de eerste etage, maar loop bij mooi weer een trap verder omhoog. Daar hebben ze hun bar Wafu, waar je naast de sushi ook Asian food and tapas kunt eten. Heerlijk onderuit gezakt, genietend van het uitzicht over de Atlantische oceaan, lounge je hier gemakkelijk wat uurtjes weg. Ook de wijnkaart maakt indruk.
Bij regen en ontij kun je voor sushi terecht in het beroemde Victoria & Albert Waterfront. Binnen bij shop nummer 6132 ofwel Willoughby & Co is het eerlijk gezegd ook bij mooi weer een drukte van belang. Zelfs lange rijen tijdens de spitsuren, wachtend op een plekje. Maar geduld wordt beloond. De kwaliteit is voortreffelijk, zo ook de bediening, de sfeer en de prijs.

 

Knapperige jongens
Voor de beste pizza ga je naar Durban Road 99. Hier zit Bruegels, die de echte dunne knapperige jongens uit Napels maakt in allerlei prachtige creaties.
Het optimale South Africa gevoel krijg je in Camps Bay, even buiten de stad. Strand, zon, zee, mooie mensen en fantastische restaurants. Kortom, the easy life. Paranga, aan Victoria Road, de sunstrip, is een van mijn favorieten. Levendig, trendy, veel Champagne, leuke mensen in de bediening die bijna kunnen concurreren met de oogverblindende zonsondergang.

Chill out in Kalk Bay
Er is een hotspot in Capetown die je niet mag missen. Eerlijk gezegd is het niet in de stad maar aan de kust. Neem de weg naar Kalk Bay en ontmoet daar de leukste chill out die je je kan voorstellen.
In de vroege ochtend rij je binnen en neem je eerst een stevig ontbijt in het Hoppe van Kalk Bay, Olympia Café and Bakery aan de Main Road 134. Het uitzicht is stunning, de aankleding is niet à la mode, maar het eten is goddelijk. Dit is de melting pot van de locals. Hier ontmoet iedereen elkaar. Bovendien is achter het cafe de Olympia wijngaard. Welliswaar een heel kleintje, met maar 100 stokken cabernet franc. De wijngaard ligt een paar passen van de zee. De rode wijn is alleen te koop in de bakery. Leuk voor de heb, de inhoud laat helaas veel te wensen over.

 

Waai even uit en loop langs de tientallen surfers over het strand naar die andere hotspot in town, Kalky’s aan de Kalk Bay Harbour voor de real fish and chips! Kledingvoorschrift: korte broek, t-shirt en slippers. Wees geduldig en wacht in de rij. Je raakt al gauw in een leuk gesprek met de vele locals die hier dagelijks komen. Bestel je hake aan de bar en zoek een plek aan een van de houten tafels. Zorg wel dat je cash geld bij je hebt (100 rand per persoon is genoeg) want ze doen hier niet aan credit cards.

Wijnstad bij uitstek
Drie kwartier van Kaapstad ligt Stellenbosch. Wijnstad bij uitstek, maar ook een beroemd universiteitstad. Veel studenten, dus altijd feest (behalve op zondagavond, dan is het hier doodstil op straat). Ernie Els, beroemde golfpro en eigenaar van veel wijnestate’s opende hier restaurant The Big Easy aan de Dorpsstraat 95. Ga zitten bij de openhaard, of aan de lange bar, voor een aperitief, daarna schuif je door naar de gezellige binnenplaats of naar de meer formele diningroom. In welke mood je ook bent, The Big Easy vult hem voor je in. Vergeet niet de risotto te bestellen. Verslavend lekker!

 

Thuis bij Christophe
Net geopend: Christophe aan de Ryneveld Straat 44. Klein, gezellig en puur. Kok en eigenaar Christophe Dehosse kookt hier alsof je bij hem thuis bent. Good value for money. Christophe is ook een liefhebber van Bourgognes, dus die vind je hier gebroederlijk naast de Zuid-Afrikaanse topwijnen op tafel.

 

Smijt met randen
Wil je echt met randen smijten ga dan naar Rust en Vrede. Hier kookt David Higgs alle sterren van de hemel. En de Zuid-Afrikaanse nachten staan er vol mee! Over verwend worden gesproken, hier kom je met plezier een kilo aan. En dan heb ik het nog niet gehad over de wijnkaart. Jammer dat je niet kan blijven slapen. Je begrijpt: eerst Kaapstad zien, en dan...

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden