EK voor Sommeliers in Strasbourg

Na twee keer een tweede plek tijdens het NK sommelier, ben ik afgelopen april in tweesterrenrestaurant de Bokkendoorns in Overveen als winnaar geëindigd. Met als grote prijs dat ik me mocht meten met de beste sommeliers van Europa. De deelnemerslijst was een zeer indrukwekkende verzameling van 35 collega`s.

  • Paulo Basso (Zwitserland, 6x finalist bij EK & WK)
  • David Biraud (Kampioen Frankijk Crillon *** Parijs, nr 3 van het WK)
  • Meretto Bo (Kampioen Scandinavië & Noorwegen, halve finale van het WK)
  • Thomas Sommer (Kampioen Duitsland, restaurant Nils Henkel *** Schloss Lerbach)
  • Carles Aymerich (Kampioen Spanje, El Celler can Roca*** )
  • Matteo (24 jaar), die bij voormalig Wereldkampioen Enrico Bernado in Parijs werkt: Il vino* (verder bij Waterside inn*** & Four Seasons Paris ***)

Zaterdag 20 november
Tijd om zenuwachtig te worden was er gelukkig niet. Gelijk na aankomst begon de kwartfinale op de cruiseboten waar we verbleven, in de haven van Strasbourg. Deze kwartfinale bestond uit het beschrijven van 2 wijnen in 20 minuten.

1) Chardonnay uit Argentinië MV: chardonnay nieuwe wereld, Nieuw-Zeeland
2) Mondeuse uit de Savoie MV: Gamay Morgon Côte de Py, Beaujolais

Achteraf gezien best aardig ingevuld. Toen 3 spirits in 6 minuten:

1) Eaux de vie van Mette met gember MV: eaux de vie van Limoen
2) Cachacha Rum MV : witte port
3) Bourbon Whiskey MV : Mais whiskey!

Daarna de theorietoets: 60 vragen in 60 minuten. Toen ik de eerste pagina omsloeg begon het drama al! Pfoe, wat een vragen. Geloof me, ik ben best fanatiek, maar dit was echt niet leuk. 8 wodka`s, 10 bieren uit Azië, cacaosoorten, wijnbedrijven in Madagaskar, Kenia en Zimbabwe, obscure druivenrassen, kruisingen, de gist starten van sake, fouten uit wijnkaarten halen, sommeliertechnieken beschrijven, etcetera.

De praktijktest was een verrassende: het uitserveren van een fles witte port met lakzegel. Ik mocht deze test afleggen tegenover Ernico Bernardo (ex wereldkampioen). Ik was enorm onder de indruk van de test, want een lakzegel tik ik er altijd in de kelder even af voor ik het restaurant in loop! Niet zo slim dus. Maar goed, het ging me best goed af. Ik heb achteraf veel tips gekregen van collega`s over hoe te werk te gaan in de toekomst. Veel geleerd zaterdag, wauw!

In de avond werden de 8 beste sommeliers bekend gemaakt. ik maakte me al geen illusie toen ik vertrok uit Nederland en na de kwartfinale al helemaal niet meer!

Zondag 21 november
De druk was van de ketel, dus we konden eens lekker genieten van de Elzas en netwerken met de collega`s uit andere landen. 

Na het ontbijt met de bus door de Elzas, veel geproefd en lekker gegeten in kastel van Kientzheim. De mooiste wijnen waren van Hugel en Marcel Deiss. Toch proef je veel verschillende kwaliteit: de klassieke stijl is droog en fris, met een gezonde lading mineralen. En de ‘bekende Elzas-stijl' is halfzoet, nou ja…… niet boeiend.

`s Avonds een grote feestavond, gesponsord door Peter Lehmann Wines. Vooraf de Shiraz award voor de sommeliers, een paar pittige vragen over deze druif en één wijn. Een Spaanse Shiraz uit de Ribera del Duero! Verrassend. De winnaar: David Biraud sommelier Restaurant l`Ambassadeur *** in het Crillon, Parijs.

Final Monday

In de ochtend een interessante proeverij van wijnen met schroefdop en kurk. Het leuke was dat de wijnen van dezelfde producent/wijngaard/jaar waren.

Op naar de Finale in Strasbourg!
De cocktail party werd gesponsord door Champagne Duval-Leroy. We proefden de verschillende topjaren 1996,1999 en de premier cru! Aansluitend de bekendmaking van de 3 finalisten: Matteo (it), Basso (sw) en Biraud (fr).

Zij moesten de volgende testen in hoog tempo afleggen:
1) Een menu uitleggen en een wijnsuggestie geven aan een tafel van 8 personen
2) Double magnum champagne uitserveren
3) Een jonge rode wijn karaferen en uitserveren
4) 3 wijnen proeven en 6 spirits benoemen
5) Fouten uit een wijnkaart halen

Het was een adembenemende finale. Wat een machine, die gasten.. ongelofelijk. Ik heb alles gefilmd, hier kunnen in we in Nederland nog veel van leren! Na een beraad van 20 minuten werd Paolo Basso uitgeroepen als winnaar! Gelukkig maar, want hij was al 6 keer finalist zonder te winnen.

De avond werd afgesloten met een schitterend diner, gemaakt door de top sterrenchefs van de Elzas. Waaronder Olivier Nasti, Le Chambard ** & Marc Haberlin en Auberge d`Ill ***.

Rivierkreeft met snoekbaars en saus van schaaldieren.
Riesling 2005 Cuvée Frédéric Emile, Trimbach
***
Duif met pistache, rode biet en jus met truffel.
Pinot Noir cave vinicole Hunawihr
***
Eendenlever in Brioch met truffel (auberge d`Ill).
Pinot Gris Altenbourg 2007, Domaine Weinbach-Faller.

Via deze weg wil ik het NGS en met name Cees Vos bedanken voor hun inzet en de mogelijkheid om mij aan deze wedstrijd te laten meedoen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden