Elzas-wijn top 3

Een beetje reactionair drinkt Elzas als huiswijn. Niks geen rode praatjes over gelijkheid en broederschap daar, of andere opruiende VVD-taal over vrijheid en democratie voor het volk. Dat is allemaal heel mooi, maar niet voor Jan-en-Alleman.

 

De Elzas kent nog rangen en standen zoals Onze Lieve Heer het verordonneerd heeft, lang voordat die baardapen Darwin en Marx met hun linkse praatjes kwamen, want kijk maar, het begint al in de wijngaard: riesling, muscat, pinot gris en gewurztraminer zijn de nobele druivenrassen, dus wat zouden wij het nou beter willen weten dan Moeder Natuur, Haar Naam zij geprezen? Ik bedoel maar. Of neem de Elzasser wijngaarden: zo’n goede vijftig zijn uitverkoren, heten grand cru, dat is nu eenmaal zo beschikt, dus de rest moet z’n plaats weten, buigend de morsige petten van de luizige kruin lichtend.

 

Toch bestaat mijn topdrie niet uit grands crus, of die Aristocratie van de Zoetigheid, de vendanges tardives. Zelfs niet uit riesling, volgens velen de Grand Old Man van de witte druiven.
Nee. Geef mij maar edelzwicker. Edele mix, betekent het letterlijk (Elzas heeft behalve bij Frankrijk ook fiks wat eeuwen bij Duitsland gehoord, vandaar de Duitsklinkende termen; het Elzasser dialect zelf is een onverstaanbare combinatie van Duits, Frans en dronkemanspraat). Edel, dus van die nobele druiven riesling, muscat, pinot gris en gewurztraminer. Ooit was het dan ook de naam voor verfijnde assemblages (heden ten dage is bijna elke Elzaswijn een monocépage, wijn van één druivenras, maar dat is nieuwlichterij van de laatste halve eeuw), gaandeweg werd edelzwicker de naam voor 'wijn van alle restjes bij elkaar geveegd plus de dode kat en verder huisvuil zodat je daar ook nog wat aan kan verdienen'.

 

Maar als de fine fleur van de Elzasser wijnboeren z’n gang gaat is zo’n edelzwicker echt nobel. Uiterlijk eenvoudig, maar puur, eerlijk, zuiver (biologisch), nobel van inborst. Rijp fruit, bloesemgeur, die karakteristieke kruidige Elzassergeur, zachtdroog.
Zoals een Engelse hertogin ooit over sex zei; "far to good for the common people".

 

  • Laurent Barth, racines métisses 2008 € 9,50
  • Christian en Audrey Binner, Saveurs 2007 € 8,30
  • André Kientzler, edelzwicker (literfles) € 9,50

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden