Enotoerisme bij Tempus Two

Enotoerisme is het nieuwe concept voor verkenning van een streek. Niet puur vanwege het mooie liandschap of de interessante historie, maar een reis met de focus op wijn. Inclusef alle genietingen daaromheen, zoals hedendaags design. Australië zette daarin destijds de toon, daar werd wine tourism als het ware uitgevonden. In gelijke tred daarmee bouwde men state of the art wineries, aanvankelijk uit oogpunt van functionaliteit maar later ook vanwege het mooi.

Design winery
Schoolvoorbeeld daarvan staat in de Hunter Valley, een streek op een paar auto-uren van Sydney. Daar realiseerde Lisa McGuigan, jongste telg uit een plaatselijke wijnfamilie, met de (financiële) zegen van pa een tiental jaar geleden haar eigen design winery. Tempus Two werd een futuristisch ogende constructie in grijs staal en dito beton, afkomstig van de tekentafels van Suter Architects in Sydney. Productie, opslagruimtes, proeflokalen en diverse restaurants werden in een halvemaanvorm aaneengeschakeld. Binnen deze ‘omarming’ bevinden zich riante terrassen met in hun midden een klaterende fontein, terwijl het grasveld daartegenover geschikt is gemaakt voor het houden van openluchtvoorstellingen.

Bijzonder etiket
Ook de wijnflessen monsterde Lisa op eigen wijze uit. De vorm van de fles en ook het materiaal van de etiketten zijn bijzonder. Elke chique zwartglazen fles – naar Italiaans design - is voorzien van een geciseleerd medaillon in glanzend tin, later gevolgd door een serie rechthoekige labels in roodkoper.
'Sommigen bekritiseren dit als overpackaging,' aldus broer Neil McGuigan, 'maar het geeft deze wijnen volgens ons juist een zeker cachet. Ze kunnen alleen met kurk worden uitgevoerd, niet met een schroefdop. Zeker in Australië is dit nog steeds een onderscheiding voor de hoger geklasseerde wijnen.'

Hunter Valley, Australia
Telefoon +61 (0)2 4993 3999
cellar@tempustwowinery.com.au.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden