Europa vs de Nieuwe Wereld: 1-0?

Laten we beginnen te stellen dat het een fantastisch idee is dat er nog nooit zoveel keuze in de wijnwereld was als vandaag. Overal op de aardbol waar het ook maar warm genoeg is worden druivenstokken aangeplant. Noem een druif op en er is wel iemand die er lekkere wijn van probeert te maken. Goed, dat laatste lukt niet altijd, maar het is natuurlijk beter dan jezelf behelpen met allerhande destillaten uit pruimen, aardappels, bijenwas of boomschors.Ik wil echter graag een lans breken voor wijn die dichter bij ons ligt, uit Europa. Dit heeft niets te maken met moralistische opvattingen, vooroordelen of ander xenofoob gedrag, maar des te meer met smaak! Let me explain: de trend heden ten dage is dat er steeds meer wijnen uit de Nieuwe Wereld gedronken worden. Hiermee worden inmiddels gevestigde wijnculturen als Argentinië, Zuid-Afrika en Australië bedoeld, maar ook opkomende landen als Brazilië, Turkije en India. Vaak zijn het landen waar, dankzij een rijkdom aan zonuren en klimaat, goede omstandigheden voor verbouwen van druiven zijn.

 

Geringe aanwezigheid van wetten, regels en 'appellations'
Maar er is nog een ander 'lekkermakertje' voor producenten; en dat is de geringe aanwezigheid van wetten, regels en 'appellations' voor de regio's in deze landen! Iedereen mag alles maar uithalen in de wijngaard en kelders, en dat is waar bij mij de schoen wringt. Ik vrees nog niet voor mijn gezondheid, maar meer, zoals aangegeven, voor een teloorgang van de smaak van de wijndrinker. Omdat het in deze Nieuwe Wereldlanden vaak vele malen goedkoper is om wijn te maken, vindt er steeds meer afzet plaats."Wat is nu eigenlijk het probleem?", hoor ik u denken. Veel wijn voor weinig geld, daar zit de Nederlander toch op te wachten? Vast, maar op deze manier zou wijn de functie van zuipdrank vervullen, iets was in mijn ogen nooit de bedoeling kan zijn... Wie trouwens niet weet wat ik bedoel zou eens een mooie uitgebalanceerde Bourgogne 1er Cru (wijnwet!) naast een Power Pinot Noir uit Californië moeten zetten, een ontwikkelde Duitse Rheinhessen Trocken (wijnwet!) naast zo'n 14% Riesling-bom uit Australië, of een Vino Nobile di Montepulciano Reserva (wijnwet!) naast Chileense Sangiovese met 'houtrijping uit het theezakje'. Naast de ongelofelijke, veelzijdige (terroir)smaken die deze Europese wijnen hebben ten opzichte van hun Nieuwe Wereldbroertjes en -zusjes, hebben ze vaak ook minder alcohol, wat de nuances ten goede komt.

 

Respect
Conlusie: laten we iets meer respect hebben voor alle moeite die gedaan moet worden door de Europese wijnboeren die goede wijn willen maken, in plaats van ons te vergrijpen aan 'het eerste het beste' (tussen aanhalingstekens inderdaad). Het resultaat van de wijnwetten is er ook naar namelijk!Proost!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden