Fabelachtige wijnetiketten

Een 'etikettendrinker' is in de wijnwereld een persoon die met de nodige argwaan benaderd dient te worden. Want schijn bedriegt en drukinkt is gewillig. Wie zich laat imponeren door prachtige beloften op het etiket of een mooie belettering van een vage wijn, kan al proevend lelijk door de mand vallen. Maar voor een heel aantal mooie Duitse wijnen gaat de regel niet op. Wij worden bij het genieten van een Riesling Spätlese of Kerner Auslese vaak vanzelf etikettendrinkers. Want een bont plaatje dat leest als een middeleeuwse legende over Siegfried en de draak, of de Groene Ridder, is dan een vingerwijzing voor een bijzondere wijn achter het glas.

Zo ook het etiket op de fles uit het Duitse hoekje van onze kelder, die we zondag dronken bij een schaal legendarisch lekkere asperges AAA zo van het veld. Het gaat om (even zoeken waar het om gaat, er staan welgeteld 10 informaties op het etiket en ik word afgeleid door wel drie hals-banderollen) een 1992 Meckenheimer Ehrenfelser Auslese, Qualitätswein mit Prädikat, uit de Rheinpfalz. Het druivenras staat er niet bij, maar ik proefde dat het een Riesling was. De wijn heeft een gouden Kammerpreismünze gewonnen en een Grosser Preis 1994 van het Deutsche Landwirtschaft Gesellschaft. Het mooiste vind ik echter het ridderlijke wapenschild dat ruim bemeten de teksten domineert. Twee wit-blauw geruite vlakken verwijzen naar de Beierse (koninklijke, ooit) vlag: de Winzerverein Meckenheim heeft blijkbaar adellijke relaties. Het medaillon is gevat in wulpse krullen en luchtig gepenseelde wijnranken. O ja, en de wijn heeft 10,5% alcohol en natuurlijk, verplicht in Duitsland, een Prüfungsnummer, bewijs van de staatscontrole van de deze fles.

Als ik een kwartiertje of zo dit etiket heb zitten bewonderen en mijn asperges koud dreigen te worden, gaat de kurk eraf. Dan de wijn. De wijn, waar het toch om gaat, is indrukwekkend. Goudgeel, maar absoluut niet als teken van enige oxidatie. Fijn, complex, met tonen van noten, marmelade, gedroogd fruit en ook, achterin, een fris levendig zuur. Na negentien jaar is deze wijn een feest om te drinken, en een gewaagde maar bevredigende combinatie met de fijne, unieke smaak van verse witte asperges. Geen ridderetiket, geen gotische letters en krullerige versieringen verwijzen naar het filigraanwerk van de Riesling uit Meckenheim in de Rheinpflaz. Getraind als we zijn om overdaad te schuwen, omdat dit type etiket ook zomaar op een Nackenheimer Nacktarsch of een Zeller Schwarze Katz (wijnen met een hoog party-gehalte) kan staan, is de wijn een goed bewaard geheim in de fles.

'Veel' van alles op een wijnetiket kan een vineuze ramp camoufleren, maar ook de aandacht van echte pareltjes afleiden. Ik heb dit etiket eens extra onder de loep genomen om een lans te breken voor (oudere) Duitse wijnen en hun extravagante make-up. Het spreekwoord 'het is niet alles goud wat er blinkt' gaat vaak op in de etikettencultuur, maar bij Duitse (soms Oostenrijkse) wijnen gaat het om het goud wat er wél blinkt, namelijk ín de fles. Goud van oud, en zó fijn om te drinken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden