Faire en goede wijn

En de winnaar bij de rode Fair Trade wijnen is… Koopmanskloof Cabernet Sauvignon 2009! Grappig. Zo fair waren de kooplieden niet, vroeger. In Zuid-Afrika net zo min als in de Republiek der Zeven Nederlanden.

De VOC-mentaliteit waar onze ex-premier het over had stond haaks op wat we nu als fair trade beschouwen. Maar kom op, daar gaat het niet om. De Fair Trade-organisatie garandeert fatsoenlijke prijzen voor producten uit ontwikkelingslanden, of eigenlijk een fatsoenlijk bestaan voor degenen die ze maken, met aandacht voor omstandigheden en scholing. Dat is mooi, maar het zegt niks over de kwaliteit van die producten.

Dat bleek bij de proeverij van wijnen op 5 oktober. Hoewel, bij de 30 rode zaten weliswaar een paar afraders, maar bij de witte en rosé was vrijwel alles in orde. En bij die rode waren zelfs een heel stel pure aanraders, puike glazen met geassorteerd fruit, wat specerijen hier en daar, sap en stevigheid, noem maar op. Waaronder de Koopmanskloof Cabernet Sauvignon 2009. Geen idee eerlijk gezegd of dat nu nummer 13, 28 of wat dan ook was, want de flessen waren allemaal degelijk ingepakt. Jazeker, wij proefden blind. Wat aanleiding was om thuis nog eens de winnaar open te schroeven. Chapeau! Precies zoals ik wil dat een doordeweeks glas rood smaakt, met van alles precies genoeg, en een sappige snuif zwarte bessen op de koop toe. Niks van die vieze teerlucht die goedkope Zuid-Afrikaanse wijnen hebben, maar schoon fruit. Waar drinken we dat bij? Bij van alles, maar bovenal bij een rib-eye met gefruite sjalotten:

Voor 4 personen:
2 sneden rib-eye van 250 gram
4 sjalotten
3 eetlepels boter
1 eetlepel olie
2 eetlepels witte wijn

Haal het vlees een half uur voor het bakken uit de koelkast. Snipper de sjalotten zeer fijn. Smelt 2 eetlepels roomboter in een steelpannetje en fruit er op laag vuur de sjalotten glazig in, in een minuut of 10. Ze mogen niet kleuren. Verhit 1 eetlepel boter met de olie in een passende koekenpan, wacht tot het uitgebruisd is en leg er de biefstukken in. Bak ze zoals je gewend bent, bestrooi met zout en peper. Haal ze uit de pan. Giet de wijn in de pan, roer en voeg er de sjalotten bij. Giet de saus over het vlees en eet.

De Koopmanskloof Cabernet Sauvignon 2009 is te koop bij supermarkten Coop, Boni, Deen en Jan Linders, voor 4.99 euro.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden