Fairtrade Solombra Cabernet Sauvignon

Rijst:
Wat een weken. Wijnweek, broodweek, worstweek, wandelweek, week van het pinnen - die bestaat echt - en dan nu FairTrade-week. Raar eigenlijk, maar de extra aandacht is kennelijk nodig. Eerlijk gezegd ook bij mij, als het om FairTrade-wijn gaat. Bij een heleboel dingen let ik erop, koffie, chocola, rijst, bananen en katoen. Maar toch: hoe goed let jij op FairTrade als je wijn koopt?

Ruit:
To be honest, niet zo heel erg. Inderdaad wel bij de bananen en de chocolade. Raar trouwens dat je bij chocolade bijna altijd moet kiezen tussen Fair of Bio, zonder ‘bloed’ of ‘gif’ heet dat hier. Ik let bij wijn meer op dat laatste, vast ook omdat dat meer gevolgen heeft voor de smaak. Toch is het voor mij een echte pre als de wijn fair is en juich ik elke nieuwkomer toe. Daarover gesproken, heb jij die beste nieuwkomer uit de Fairtrade-verkiezing al geproefd?

Rijst:
Jep. De Solombra Malbec Reserva kwam als de beste uit de bus, maar persoonlijk vond ik de Cabernet Sauvignon net iets interessanter. Met framboos, cassis, chocola en een beetje bite. Zacht met kracht. Kan zo bij een malse steak of een tajine met wintergroenten. De wijn komt van La Riojana, de coöperatie die sinds 2006 officieel Fair is. Altijd leuk om te weten wat ze dan precies doen, met die FairTrade-toelage.

Ruit:
En?

Rijst:
Ze hebben er een middelbare school van gebouwd. Voor de kids in La Rioja hield het blokken in de banken bij 14 jaar op en nu kunnen ze op een agrarische FairTrade-school doorleren. Check op www.co-operative.coop/food

Ruit:
Mmmm, mooi, vooral zo’n onderwijsproject. Ik geloof dat iedereen het erover eens is dat dat echt helpt. En hé, zouden ze zij ons dan straks kunnen leren, hoe je je land mooi houdt? Daar kunnen wij wel een beetje hulp bij gebruiken! Volg je me nog? Ik krijg bij het ‘anderen willen helpen’ soms een beetje dubbel, hautain gevoel en daarom roep ik mezelf op een beetje nederig te blijven. Mmmmm, wat drinken we daarop?

Rijst:
Eentje zonder bloed en zonder gif, vanzelf. Bijvoorbeeld de Balance-wijnen van de Hema. Fair en Bio. De Balance Rosé scoorde vorig jaar in de Fairtrade-wijnverkiezing goed. Dit jaar wil ik wel met de frisse witte proosten.

Solombra Cabernet Sauvignon
La Riojana
Rioja/Argentinië, € 4,99
Albert Heijn

Balance Chenin-Chardonnay
Zuid-Afrika
Naturally Hema, € 5,-

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden