Fairtrade voor een mooiere wereld

Tenzij je de tractor mag rijden, is werken in de wijngaard tijdens de pluk geen pretje. Het is zwaar werk dat ook nog eens slecht betaald wordt. Vandaar ook zoveel migranten in de wijngaard, of dat nou Polen zijn in Frankrijk of Vietnamezen in Australië. Echt vaardige snoeiers kunnen nog een redelijk inkomen vergaren, al heb ik er nog nooit een met Club Med op vakantie zien gaan.

 

Zware kratjes
Daarentegen ben ik gedurende mijn wijnreizen genoeg voorbeelden van misstanden tegengekomen. Kinderen die eigenlijk op school hadden moeten zitten met veel te zware kratjes druiven zien sjouwen. Een zwangere vrouw achter een machine aan zien hobbelen, om de uitlaten van de onkruidverdelgers recht te houden. Arbeiders die gedeeltelijk in alcohol werden betaald en in krotjes van spaanplaat woonden zonder stromend water of elektriciteit.

 

Fair Trade en Max Havelaar
Hoewel die echte misstanden nauwelijks nog voorkomen, gaat het ook niet hard vooruit. En de supermarkten met hun voortdurende druk op leveranciers om kosten te verlagen, dragen daar ook weinig aan bij. Fair Tradewijnen garanderen eerlijke handel en faire werk- en leefomstandigheden voor de arbeiders. In Nederland nog steeds een zeldzaamheid op het schap, al is er langzaam vooruitgang. Max Havelaarwijnen zullen het harde werk in de wijngaard niet kunnen verzachten, maar ze zijn wel een poging om van de wereld een iets betere plek te maken.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden