First Lady: befaamde dame maakt vriendelijke wijn

www.jancisrobinson.com

Wat een mooie wijn voor deze prijs! Hij is gebaseerd op verrukkelijk rijpe cabernet sauvignon – zonder ook maar iets van die groenheid waar sommige Zuid-Afrikaanse Cabernets last van hebben – en is een stuk subtieler dan de meeste andere vergelijkbare wijnen. Hij heeft geen nieuw eikenhout gezien, wat een voordeel kan zijn voor een wijn die bedoeld is om na twee, drie jaar gedronken te worden. Wel mocht hij vijftien maanden rijpen in vaten die voor de tweede of derde keer gebruikt werden. De vriendelijke maar mondvullende textuur die de wijn daardoor kreeg, vond ik heerlijk.

 

Lekker drinkbare wijn
De wijn is gemaakt om te vieren dat de befaamde Norma Ratcliffe al 25 jaar wijnmaker is bij Warwick Estate in Zuid-Afrika. Een uitstekende manier om te toosten op iemand die zoveel voor de moderne Kaapwijn heeft gedaan. Het zou geweldig zijn als wat meer Zuid-Afrikaanse wijnproducenten dit type lekker drinkbare rode wijnen zouden maken, in plaats van steeds te proberen de premiers crus uit Bordeaux naar de kroon te steken.

 

Minder strenge regels
De helft van de druiven voor deze wijn komt van Warwick Estate en de andere helft werd ingekocht, grotendeels in Stellenbosch (waar het bedrijf zelf ook is gevestigd). Maar omdat een heel klein deel van de druiven van buiten Stellenbosch komt, moet er op het etiket het vrijwel nietszeggende Wine of Origin Western Cape staan. Stellenbosch vermelden mag alleen als 100 procent van de druiven daar vandaan komt. Ik zou zo graag zien dat deze regel wat minder streng werd toegepast in Zuid-Afrika. Het is voor wijndrinkers toch veel informatiever als ze weten dat 90 procent van de druiven uit – in dit geval – Stellenbosch komt, dan dat er Western Cape op de fles staat.

 

Geniet!
Gaat heen en geniet ervan. Dit is een van die tamelijk zeldzame, goede rode wijnen die je heel goed kunt drinken zonder iets te eten erbij, terwijl hij zich ook helemaal thuisvoelt bij een bord pasta of een kippetje.

 

Je kunt deze wijn online bestellen in België www.neovino.be (€ 9,99) en bij diverse leveranciers in Duitsland, zoals www.weinbaule.de (€ 8,89).

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden