'Fool on the hill' (wijnbouw in Engeland)

Je moet wel een beetje gek zijn om het in je hoofd te halen… Een eigen wijngaard in het regenachtige Engeland. Maar het moet die Engelsen toch ook vreselijk storen, dat de lekkerste bubbels voor bij de ‘Classic Sunday Brunch’ toch uit Frankrijk komen. En dat de beste match voor ‘roast beef’ toch een Pinot Noir uit de Bourgogne is. Engelsen hebben het niet zo op Frankrijk. Iets van vroeger! Dus komt het als een godsgeschenk voor ze, dat het klimaat aan het veranderen is. Expertise was er namelijk al.

60’s and 70’s
In de jaren zestig en zeventig is het namelijk al begonnen met Engelse wijn. Goed, eerst waren er de Romeinen natuurlijk, maar professionele ‘estates’ kregen pas echt voet aan Britse grond in het tijdperk van de hippies, Warhol’s soepblikken en The Beatles. Is het toeval dat er steeds meer wijngaarden bijkwamen in de tijd van de flower power? Ik kan me namelijk best voorstellen dat je met het aanplanten van de wijnstok het gevoel hebt bij te dragen aan een stukje hemel op aarde.

Start van een wijnrevolutie
Hoe mooi het ook zou zijn. Het flower power verhaal is niet het waargebeurde verhaal over de Engelse wijngeschiedenis. In de jaren ’50 komen er namelijk twee pioniers die de boeken ingaan als de ware grondleggers van Engelse wijn: Ray Barrington Brock, die onderzoek deed naar welke druiven het best zouden gedijen in Engeland. En Edward Hymans. Schrijver bij Garden Matters, die een wijngaard aanplantte als input voor een nieuw boek over wijn. Daarna is het balletje gaan rollen en zijn in de jaren ’60 de eerste commerciële wijngaarden ontstaan. De graafschappen East en West Sussex, Kent en Surrey herbergen de meeste wijngaarden. Dat is niet verwonderlijk, gezien de Noord-Atlantische drift, die Zuid-Engeland warmte brengt. East en West Sussex hebben een gemiddelde jaartemperatuur van tussen de 10 en 11 graden Celsius, vergelijkbaar met de gemiddelde jaartemperatuur in Reims. Het is zo ongeveer de grenstemperatuur die wijnbouw met oorspronkelijke wijndruiven mogelijk maakt.

Kimmeridgien
Daarnaast beschikt het gebied over een zeer bijzondere bodem! Net als de wijngaarden van Chablis, Sancerre en Champagne, beschikt ook Zuid-Engeland over een dikke laag krijt en kalkgrond, ontstaan aan het einde van het Jura-tijdperk. Deze poreuze bodem, genaamd Kimmeridgien, is zo’n 150 miljoen jaar geleden gevormd door schaal- en schelpdieren en vernoemd naar het Engelse Plaatsje Kimmeridge, waar deze kalkbodem aan de oppervlakte komt. De Kimmeridge-bodem wordt gezien als de meest invloedrijke bodem op aarde voor wijnbouw, en geeft ongeëvenaarde finesse aan de wijn. Bovendien fungeert de bodem als het ware als een spons, die het water absorbeert en geleidelijk afgeeft aan de wijnranken, waardoor er een uitstekende grondwaterhuishouding ontstaat. Een welkome bodemeigenschap in een wat natter wijngebied zoals in het zuiden van Engeland.

Fool or a genious
Op 1 september 2010 vond de jaarlijkse ‘Decanter international trophee for sparkling wines’ plaats. De Engelse Ridgeview, Grosvenor Blanc de Blancs Brut 2006, gemaakt van Chardonnay volgens de Methode Traditionelle, heeft dit jaar de eerste prijs gewonnen, door meer dan 700 internationale mousserende wijnen, waaronder Moët & Chandon en Charles Heidsieck, te verslaan. Nog meer succes uit Engeland is er tijdens ‘The International Wine Challenge’. Denbies, de grootste wijngaard van Engeland, wint goud met een blend van Pinot Noir en Dornfelder! ‘Everyone thought we were crazy to plant red grapes,’ zei Christopher White van Denbies wine estate in een interview met dagblad The Independent. The Independent kopt 22 Augustus zelfs: ‘English winemakers beat the French at their own game’. Dit alles doet me denken aan een mooie uitdrukking die William Shakespeare ooit maakte: ‘A fool thinks himself to be wise, but a wise man knows himself to be a fool.’

De Engelsen hebben anno 2010 genoeg middelen om hun ‘national dishes’ te begeleiden met nationale wijnen van internationale allure. Dus was het idee van de heren Barrington Brock en Hymans om wijnbouw in Engeland te onderzoeken zo gek nog niet. Zouden The Beatles, deze vooruitziende blik ook hebben gehad, toen ze het nummer ‘Fool on the Hill’ uitbrachten in 1967?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden