Fris en fruitige witte wijn uit Argentinië

Vinedos de la Posada Fairtrade/Organic Torrontés 2008
Door Jancis Robinson, www.jancisrobinson.nl

Ik let altijd op of ik wijnen tegenkom die de naam Fairtrade verdienen. Dus wijnen die iedereen een fatsoenlijk inkomen bezorgen én die goed smaken. Maar ik ben over de producten niet altijd even enthousiast. Deze droge witte Argentijnse wijn is echter de beste Fairtradewijn die ik tot nu toe heb geproefd!

 

Grootste producent biologische wijnen
De wijn, een Torrontés (een Argentijns druivenras), wordt gemaakt door La Riojana. Dat is een grote coöperatie in de provincie La Rioja, en ’s werelds grootste producent van biologische Fairtrade wijnen. Nu is het wel zo dat het klimaat daarboven in de Andes – meer dan 1000 meter boven de zeespiegel – zó droog is, dat er eigenlijk geen excuus is om géén biologische wijnen te maken...

 

Verrassend pittige Torrontés 
Torrontés is het bekendste witte druivenras van Argentinië. En wat ik zo lekker vind aan deze Posada: hij heeft wel het druivige aroma dat kenmerkend is voor torrontés, maar tegelijk een frisse, droge afdronk. Verrassend pittig, met veel fruit in de smaak. Torrontés kan wel eens een beetje zwaar zijn. Deze wijn is echter vlijmscherp. Het lijkt bijna of er een drupje Sauvignon Blanc bij is gedaan.

 

Handig met schroefdop
Met z’n schroefdop en maar 12,5% alcohol is dit een prima aperitiefwijn. En is er wat over? Ik denk dat hij in de koelkast zeker een week goed blijft.

 

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.

 

Vertaling en bewerking: Anda Schippers

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden