Geboorte van een wijngaard (deel 2)

Voordat de eerste druiven zich na drie jaar laten zien en de eerste wijnstok de grond in gaat, moet er veel gebeuren. Het is natuurlijk belangrijk dat de grond geschikt is voor de wijnbouw. Dat is hier niet zo moeilijk, alle grond hier in de omgeving is uitermate geschikt. 

 

Het zijn leemachtig kalkrijke gronden (pañal op zijn Catalaans) met stenen en kiezels als drainage. Prima wijngrond dus. De locatie is ook belangrijk: krijgen de wijnstokken de gehele dag zon, kan de wind er lekker doorheen, is het goed berijdbaar met de tractor, zijn de rijen lang?

 

Mas D’n Panxo is de naam van de ruïne die ik in 2006 heb gekocht, tezamen met de gronden eromheen. Op dit stuk stonden dikke oude amandelbomen, daarvoor Cariñena, deze druiven gingen naar de gistingbakken achter het oude huis. De wijn die hiervan gemaakt werd, werd meer dan zestig jaar geleden verkocht aan de plaatselijk bevolking.

 

De grond moet eerst geschikt gemaakt worden voordat er kan worden aangeplant. Dus de bulldozer schuift de bosjes van de oppervlakte weg en egaliseert het een beetje totdat het acceptabel is. Daarna wordt er vijftien ton schapenmest per hectare over de grond verdeeld. De eg komt eraan te pas, tot een meter diepte gaat hij door de grond om de resten van de amandelwortelen eruit te halen. Na al dit werk laten we de grond rusten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden