Geboorte van een wijngaard (deel 3)

De keuze van welke onderstok en welke wijnplant is een heus karwei. In het begin had ik nog geen oenoloog tot mijn beschikking om me uit deze problemen te helpen. Dus de selectie van hoe en wat te gebruiken om eerste kwaliteitsdruiven te krijgen, afgestemd op deze grondsoort, heeft me vele slapeloze nachten bezorgd. Want deze keuze doe je maar een keer in je leven en het moet wel de juiste zijn, afgestemd op de kwaliteit van de te maken wijn!

Vele boeken heb ik over deze materie gelezen en vele uren op internet heb ik erin gestoken. En langzaam kwamen de juiste keuzes. Maar het mooiste is wel dat als je een keer naar een bar gaat in de hoofdstad van deze wijnregio (Falset, 3000 inwoners) en aan de praat raakt met een ander, dat hij ook iets doet met wijn. Dus de knowhow ligt hier gewoon op straat. Of in de kroeg wel te verstaan. En loop je toevallig tegen een welwillende oenoloog aan, die je van advies wil dienen.

Grondmonsters nemen en laten onderzoeken. Er zit veel kalk in de grond en water heb ik niet, dus de onderstok moet goed tegen droogte kunnen. Syrah is een lastig plantje, deze past ook niet op alle onderstokken. Maar uiteindelijk waren we eruit. Alles staat op Richter -110, behalve de syrah, deze staat op 41B onderstok. De soorten zelf, garnacha, carinena, Syrah en cabernet sauvignon in de hoogst kwaliteitsklassen. Dus laag producerende wijnplanten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden