Geboorte van een wijngaard (deel 4)

Nadat we de grond een tijd met rust hebben gelaten, gaan we er met de rotovador doorheen in februari 2008. Dit apparaat, dat achter de tractor hangt, freest de grond fijn totdat er een luchtige laag ontstaat van 60-70 cm waar we de wijnstokken in kunnen planten. Al deze machines heb ik niet, dus dat besteed ik dan allemaal uit aan Xavie, mijn hulp. Deze man heeft zelf 15 hectaren wijn en vele hectaren olijfbomen en amandelen. En als er iets is, of zijn expertise nodig is, staat hij meestal vlot paraat. En dat voor een Spanjaard. Soms moet ik er wel een week op wachten voordat hij komt, maar ach het is Spanje... Geduld hebben leer je hier wel.

De rijen worden gemarkeerd. Na een lange grondige discussie zijn we het erover eens: de bamboes gaan de grond in als markering van de rijen waar de wijnstokken moeten komen. Een touw op de grond geeft het verloop van de rijen weer.

Eerst worden de wortels van de wijnstokken afgeknipt tot 2 cm lang. De tractor met de tank wordt gevuld met water. De waterlans wordt aangesloten op de slang, we kunnen! De eerste meet de plantafstand af met een bamboe van 110 cm lang. De tweede boort met de waterlans een gat in de grond. (Uit de lans komt water van 20 bar, met deze kracht spuit en duw je een gat in de grond ter grootte en diepte van de wijnstok, en de wortels hebben gelijk water in de vaak droge grond.) De derde stopt de wijnstok tot de entingsplek in de grond.

Het gaat vlot, nog 4000 te gaan….

Aan het einde van de dag worden de gaten met de slang gekoppeld op de watertank nog dichtgespoten met het water. De modder vult vanzelf het gat rondom de wijnstok.

De wijngaard is geboren!

Bekijk hier de bijbehorende filmpjes.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden