Geboorte van een wijngaard (deel 7)

Deze foto is van april 2009. Half maart beginnen de druiven uit te lopen, we zitten in het tweede jaar van de geboorte van een wijngaard.

De eerste twee jaar zijn de plantjes nog klein, dus de concurrentie met het onkruid is groot. Alles wordt heel snel overwoekerd als je twee maanden niets doet. Herbicide gebruiken we niet, we gebruiken zo min mogelijk chemicaliën, en alleen als het echt moet.

Dus dat wordt met de hand en de ouderwetse schoffel al het onkruid weghalen. En dat moet je zeker vele keren herhalen. Veel water en veel zon geeft veel onkruid, rotspul, elke twee maanden is er wel een ander soort wat domineert.

Als de zon zich laat zien wordt de bovenlaag van de grond keihard, en dan is het beuken in de volle zon op dat K- onkruid. Waar ben ik aan begonnen, denk ik regelmatig op dit soort momenten, als ik de zoveelste 1,5 literfles water tot me neem om mijn vochthuishouding op pijl te houden.

Mijn buurman rijdt regelmatig langs om naar zijn wijngaard te gaan, en kijkt me met een bepaalde blik aan. Want hij heeft alle machines tot zijn beschikking, ik doe veel met de hand. Maar ach, verschil moet er zijn.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden