Geboorte van een wijngaard (deel 9)

De eerste kleine oogst
Na de snoei in februari 2010 gaan de druiven half maart al voorzichtig uitlopen. De temperatuur wordt aangenaam. Mesten hoeft nog niet, dat doen we in 2012 pas weer. Er zit weer voldoende water in de grond voor een groeizaam seizoen. Voor het eerst sinds de aanplant in 2008 mogen we er al wat druiven aan laten groeien (het is dus het derde groei-jaar).

 

In het voorjaar heeft het regelmatig geregend en de temperatuur was aan de koele kant. Voor mijzelf is dat wel lekker, want ik kan ongestoord doorwerken tijdens deze koele temperaturen. Als het te warm wordt moet het werkritme omlaag. In mei gaat het snel met de groei, alles spuit eruit. De eerste prille druiventrosjes laten zich zien.

 

Maar nu eerst wat 'groene snoei' in mei, zoals ze dat noemen. Hierbij wordt een teveel aan scheuten verwijderd en later in de maand worden wat druivenblaadjes rondom de druiventrossen weggehaald. Dit geeft meer lucht en zonneschijn op de trossen. In juli, wanneer de druiven langzaam beginnen om te kleuren, gaan we de helft van de druiven wegsnoeien. Dit is gewoon beter voor het plantje; dan heeft het meer kracht en energie voor de komende jaren. Er zaten veel druiven aan dit jaar, tot wel drie trossen per scheut. Maar alles is teruggesnoeid tot maximaal een tros per scheut.

 

De maanden juli en augustus waren heel heet, met uitschieters naar de 38 graden. Dan moeten we de jonge wijnplanten die het extra moeilijk hebben wat water geven met de spuitlans. Deze wijnplanten staan vaak net op de rand van een terras, of in de nabijheid van een grote olijfboom, die al het water tot zich neemt en de groei van de wijnplanten wat vertraagt.

 

De Garnacha (zie de foto) hebben we geoogst op 27 september, 10 dagen later dan gemiddeld vanwege het koude voorjaar. Maar het is een mooi jaar, een goede rijping in de laatste maanden voor de oogst geeft een prachtige kwaliteit.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden