Geboren aan de Middellandse Zee

Overal langs de Middellandse Zee regent het al twee weken. Van het westen van Griekenland tot het oosten van Spanje, uit het niets verschijnen buien die frisse herfstregen geven. Af en toe waait de wind vanaf de zee, soms wel een week aan één stuk. De lucht is dan bewolkt en het regent voortdurend.

Wollen trui uit de kast
Dat klinkt mooi en poëtisch, en dat is het misschien ook wel. Op deze manier begint het nieuwe jaar – want volgens mij voelt september voor veel mensen als het begin van een nieuw jaar – met oude wollen truien die uit donkere hoeken van de garderobe worden gehaald. Heldere ideeën en hoopvolle gedachten verdwijnen uit onze gedachten. Mooi en poëtisch, OK, maar dit weer is voor wijnboeren dramatisch!

Mare Nostrum
We weten allemaal dat wijn en wijncultuur thuishoort in het Middellandse Zeegebied. Wijn werd zelfs ontdekt op de rivieroevers van de Tigris, waarna het zich naar het oosten verspreidde, ten noorden en zuiden van Mare Nostrum.
De Middellandse Zee is een warme zee. Het geeft de landen aan de kust meer warmte dan je, gezien de noorderbreedte, zou denken. Ideaal voor het verbouwen van druiven in de zomer, maar in de herfst wordt het een groot probleem.

Rijp fruit wacht op de oogst
Op het moment dat ik dit schrijf, is het in de meeste Europese wijngebieden volop oogsttijd. Rijpe druiven hangen aan de wijnstokken te wachten tot ze worden geplukt. En rijp fruit kan snel wegrotten als het vochtig weer is…
Iedere herfst koelt het land ineens sterk af, terwijl de zee warm blijft. Dan komt warme, onstabiele en vochtige lucht het land binnendrijven, waar stille, koele lucht boven de wijngaarden hangt. Het gaat regenen. En die regen zorgt voor botrytis. En die botrytis kan de wijn verpesten.

Vakmanschap en wat geluk
Deze herfst zorgt de regen voor grote verschillen tussen wijngebieden. Er valt niet veel regen in wijngaarden die bij koude zeeën liggen, zoals de Grote Oceaan. Dus om in Europa gezonde druiven te oogsten, moet je over veel vakmanschap beschikken en wat geluk hebben. Maar ja, wat kunnen we eraan doen? We zijn nu eenmaal geboren aan de Mediterraneo, de Middellandse Zee!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden