Geurige risotto bij rosé

Ha die Cuno,

Het gaat over rosé deze week, toch? Ik moet je zeggen, ik ben beslist geen afficionado. Vermoedelijk net iets te vaak snoepwater gekregen op het terras. Maar volgens mij ben jij een lobbyist op dit gebied. Dus als ik nou een fijne, geurige risotto maak met venkel en gamba’s, weet jij me misschien wel te overtuigen er iets rozigs bij te drinken.


Risotto met venkel en gamba’s

Voor 2 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g roomboter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 smal reepje sinaasappelschil (van een onbespoten sinaasappel)
  • 1 flinke venkelknol (of 2 kleintjes), in kleine blokjes gesneden
  • 150 g risottorijst
  • een goeie scheut Noilly Prat
  • ongeveer 600 ml visbouillon
  • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 eetlepel platte peterselie, fijngesneden
  • 250 – 300 gram gamba’s (ongepeld)


Verwarm 1 eetlepel olijfolie met een klontje van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin zachtjes de sjalot, sinaasappelschil en venkel. Voeg de risottorijst toe, draai het vuur wat hoger en laat de rijst al omscheppend een minuut bakken. Schenk de wijn in de pan en laat bruisen tot hij verdampt is.

Voeg nu in delen de bouillon toe aan de rijst, terwijl je blijft roeren met een houten lepel. Schenk er telkens pas nieuw vocht bij als de vorige scheut door de rijst is opgenomen. Herhaal tot de rijst smeuïg en beetgaar is. (Dit duurt ongeveer 20 minuten.) Het kan zijn dat je iets meer vocht nodig hebt.

Schep de kaas, de resterende boter en de helft van de peterselie door de rijst. Draai het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de risotto een paar minuten rusten. Verhit in deze tijd de resterende olijfolie in een wok op hoog vuur.

Roerbak de gamba’s tot ze net gaar zijn. Bestrooi met zout en de resterende peterselie.

Proef de risotto, maak hem op smaak met zout, veel versgemalen peper. Schep twee bergjes risotto in 2 diepe (voorverwarmde) borden en leg de garnalen er bovenop.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden