Goed wijn leren proeven 1: Zoet

Wat er in het glas zit, moet dus op papier komen. Dat is handig voor wijnexamens en wedstrijden, maar ook als je wijnen wilt vergelijken. In 8 weken bespreken we 8 kenmerken die belangrijk zijn om een profiel samen te stellen. Het zijn aanwijzingen die je als een vineuze Bassie & Adriaan naast elkaar kunt leggen om de wijn te ontdekken. Als eerste: Zoet.

Aanwezigheid of afwezigheid van zoet in een “droge” wijn zegt heel veel. Er zijn immers niet zoveel droge wijnen met een restzoetje. In wit grofweg: Chenin Blanc uit de Loire, witte Duitsers met Riesling voorop, Gewurztraminer en Pinot Gris uit de Elzas. Allemaal goed herkenbare wijnen dus. In rood is het nog minder: Zuid-Italië heel soms, Zinfandel of een zwoele Australiër. En dan heb je het wel gehad. Let op: een hoog alcoholpercentage maakt de wijn iets zoeter.

Met behulp van de kenmerken uit deze serie zijn zoete en versterkte wijnen goed uit elkaar te houden. Als je een zoete wijn moet ontmaskeren kun je het best letten op druivenras (misschien is het Muscat of Riesling?). Port valt op door z’n zeer hoge alcoholgehalte: 20% maar liefst. Wijnen die er qua stijl en zoetheid op kunnen lijken als Banyuls en Maury zitten bijvoorbeeld al beduidend lager in alcohol.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden