Goed wijn leren proeven 2: Zuur

In 8 weken bespreek ik 8 kenmerken die belangrijk zijn om een profiel samen te stellen. Het zijn aanwijzingen die je als een vineuze Bassie & Adriaan naast elkaar kunt leggen om de wijn te ontdekken. Na zoet vorige week: Zuur!

 

Duidelijk zuur wijst vaak op een koel klimaat. Veelal is dit in Europa: Duitsland, Noord-Frankrijk, Noord-Italië. Maar ook buiten Europa wordt steeds vaker de koelte opgezocht: Nieuw-Zeeland, kustgebieden in Chili en hoog gelegen wijngaarden in Zuid-Afrika.

 

Sommige druiven hebben meer zuur dan andere, dat kan een aanwijzing zijn. Bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Riesling, Muscadet en Chenin Blanc. Toevallig: drie ervan staan in de koude Loire. Bij rood kom je vaak in Italië terecht: Barbera, Nebbiolo en Sangiovese. Wel is het afhankelijk van het gebied en de wijnmaker hoeveel zuur er uiteindelijk in de wijn zit. Maar de eerste Riesling zonder zuren moet ik nog tegenkomen.

 

Sommige druiven kenmerken zich door juist de afwezigheid van veel zuren: Pinot Gris, Gewurztraminer, Sémillon en Viognier. Bij rood: Tempranillo, Zinfandel en Grenache. Leuk! Allemaal warm-weer-druiven. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar voorlopig hebben we weer een aanwijzing bij!

 

Volgende week: Stijl!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden