Goed wijn leren proeven 3: Stijl

 Op wijncursussen leer je goed wijn proeven. Dat wil zeggen: je leert waar je op moet letten. Na wat oefenen kun je al snel een mooie proefnotitie maken. Als je blind proeft, ga je op zoek naar aanwijzingen: je krijgt dan een goed beeld van de wijn. Wat er in het glas zit, moet dus op papier komen. Dat is handig voor wijnexamens en wedstrijden, maar ook als je wijnen wilt vergelijken.

 

In 8 weken bespreek ik 8 kenmerken die belangrijk zijn om een profiel samen te stellen. Het zijn aanwijzingen die je als een vineuze Bassie & Adriaan naast elkaar kunt leggen om de wijn te ontdekken. Na zoet en zuur vorige weken deze week: Stijl

 

Grofweg kennen we 2 stijlen: klassiek en modern. Klassiek betekent meer ingetogen, met niet teveel op fruitgeuren. Gericht op elegantie en balans, vaak zijn het wijnen voor bij het eten. Frisse zuren en een lekker bittertje aan het eind kom je vaak tegen. Klassiek gemaakte wijnen zijn niet altijd snel toegankelijk. Ze worden al tientallen jaren zo gemaakt. Ze komen vooral voor in Europa en zijn aardig goed te bewaren.

 

Moderne wijnen zijn toegankelijk voor een groot publiek en hebben dus niet teveel bitters of zuren. Hout kan soms overdreven zijn. De mindere goden laten vooral één kant van zichzelf zien (hout, fruit, frisheid), waardoor balans en elegantie minder zijn. Ze zijn gemaakt om snel te drinken. Ook zonder eten zijn ze lekker: op het terras of bij de open haard.

 

Moderne wijnen herken je vooral aan de fruitigheid. Die knalt er vaak uit, je ruikt dat de wijn “op z’n fruit” gemaakt is. Hiervoor zorgen moderne technieken en soms toegevoegde gist die een bepaalde fruitgeur benadrukt. Warme klimaten zorgen voor exotisch en tropisch fruit, soms zelfs voor gestoofd fruit. Denk aan mango en ananas in Chileense Chardonnay, passiefruit in Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc en bramenjam in Australische Shiraz. In koude klimaten vind je meer wit fruit en citrusfruit: groene appels in Chablis, citroen in Sancerre, meloen in Soave. Druiven geven dus verschillende aroma’s, afhankelijk van het klimaat.

 

Natuurlijk zijn er klassiek gemaakte wijnen in Chili en high-tech vergist druivensap uit Frankrijk. Maar de stijl van een Noord-Rhône of Meursault verloochent zich niet snel. Welke stijl beter is? Dat beslis je zelf. De volgende keer dat je in de wijnwinkel staat.

 

Volgende week: Ras!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden