Goed wijn leren proeven 4: Druivenras

Op wijncursussen leer je goed wijn proeven. Dat wil zeggen: je leert waar je op moet letten. Na wat oefenen kun je al snel een mooie proefnotitie maken. Als je blind proeft, ga je op zoek naar aanwijzingen: je krijgt dan een goed beeld van de wijn. Wat in het glas zit, moet dus op papier komen. Dat is handig voor wijnexamens en wedstrijden, maar ook als je wijnen wilt vergelijken.

 

In 8 weken bespreek ik 8 kenmerken die belangrijk zijn om een profiel samen te stellen.Het zijn aanwijzingen die je als een vineuze Bassie & Adriaan naast elkaar kunt leggen om de wijn te ontdekken. Na Zoet, Zuur, Stijl is het deze week de beurt aan: Ras

 

Het druivenras is best lastig te herkennen, hiervoor moet je trainen en je theorie kennen. De kleur zegt iets, maar niet heel veel. Pinot Noir, Nebbiolo, Merlot, Grenache en Tempranillo zijn bijvoorbeeld wat licht van kleur, terwijl Syrah, Cabernet Sauvignon, Malbec en Mourvèdre vaak donker zijn.

 

 
Daarnaast kunnen specifieke aroma’s een aanwijzing geven. Pas hier wel mee op: één zwaluw maakt nog geen zomer. Grüner Veltliner en Syrah hebben een pepertje, maar niet altijd. Gewurztraminer ruikt vaak naar lychees en rozen. Sauvignon Blanc kent buxus, Cabernet potloot en Grenache chocolade. Nebbiolo en Pinot Noir zijn vaak aards. Combinaties van geuren kunnen ook handig zijn. Pinotage heeft vaak de combinatie sigaar/rubber, Sangiovese is floraal met kersen, en Chardonnay combineert boter met  hazelnoten.
 

 Vraag je ook af: is het een aromatisch druivenras of is het wat neutraler? Aromatischzijn Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer en Muscat. Denk bij neutrale druivenrassen aan Chenin Blanc, Muscadet, Trebbiano en Viura. 
Volgende week: Alcohol!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden