Goed wijn leren proeven 5: Alcohol

Op wijncursussen leer je goed wijn proeven. Dat wil zeggen: je leert waar je op moet letten. Na wat oefenen kun je al snel een mooie proefnotitie maken. Als je blind proeft, ga je op zoek naar aanwijzingen: je krijgt dan een goed beeld van de wijn. Wat in het glas zit, moet dus op papier komen. Dat is handig voor wijnexamens en wedstrijden, maar ook als je wijnen wilt vergelijken.

 

In 8 weken bespreken we 8 kenmerken die belangrijk zijn om een profiel samen te stellen. Het zijn aanwijzingen die je als een vineuze Bassie & Adriaan naast elkaar kunt leggen om de wijn te ontdekken. In vorige weken hadden we Zoet, Zuur, Stijl, Ras. Deze week: Alcohol

 

Voor wijn heb je alcohol nodig en dat komt uit suiker. Veel suiker betekent dus vaak: veel alcohol. Veel alcohol zie je dus vaak in een warm klimaat met veel zon. Laag alcohol betekent een frisser klimaat: noordelijk, hoog op een berg of ergens aan de kust. Laag alcohol gaat dus vaak samen met wat hogere zuren.

 

12 en 12,5% is laag voor droge wijn, dat duidt op een koel klimaat. Denk aan Loire, Duitsland en Bordeaux. 13 en 13,5% zegt niet zoveel, dat kan bijna overal vandaan komen. 14% is al hoog, je bent warm: vanaf Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië en warmer. 14,5 en 15% duidt echt op hitte: Australië, de binnenlanden van Zuid-Afrika of Californië, maar ook Chateau-neuf-du-Pape en rode Piemontezen. Omdat niet iedereen gecharmeerd is van deze stijl wijn, zie je dat buiten Europa steeds vaker wordt gezocht naar koelere gebieden: langs de kust of wat hoger in de bergen.

 

Als je wilt trainen met alcohol proeven zijn versterkte wijnen het makkelijkst om mee te beginnen. Proef eens een Port naast een Banyuls of Madeira: je merkt dan het verschil in branderigheid. Of koop een fles pure alcohol en maak je eigen mixjes met water van 10, 12, 14 en 16%. Grappig: je zult merken dat alcohol het water wat zoeter maakt. Dat gebeurt bij wijn natuurlijk ook. Dat verklaart dat wijnen met een hoog alcoholgehalte soms een zoetje lijken te hebben, terwijl ze praktisch geen restsuiker hebben.

Volgende week: Kleur!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden