Goed wijn leren proeven 6: Kleur

Op wijncursussen leer je goed wijn proeven. Dat wil zeggen: je leert waar je op moet letten. Na wat oefenen kun je al snel een mooie proefnotitie maken. Als je blind proeft, ga je op zoek naar aanwijzingen: je krijgt dan een goed beeld van de wijn. Wat in het glas zit, moet dus op papier komen. Dat is handig voor wijnexamens en wedstrijden, maar ook als je wijnen wilt vergelijken.

In 8 weken bespreken we 8 kenmerken die belangrijk zijn om een profiel samen te stellen. Het zijn aanwijzingen die je als een vineuze Bassie & Adriaan naast elkaar kunt leggen om de wijn te ontdekken. Dit is al de zesde week. Na Zoet, Zuur, Stijl, Ras en Alcohol doen we deze week: Kleur

Laat je nooit leiden door de kleur, het is één van de grootste misleiders die er is. Dat komt doordat je hem (of misschien is háár toepasselijker) als eerste waarneemt. Zowel bij een lichte als een donkere kleur trek je al misschien als conclusies. Terwijl je nog maar één van de tientallen facetten kent. Laat de kleur liever je vermoedens bevestigen dan een leidraad zijn bij het proeven.

Als rode wijnen een waterige rand krijgen, zijn ze waarschijnlijk gerijpt. Ook een naar bruin neigende kleur duidt daar op. Een lichte kleur echter niet altijd. Goedkope Tawny Port is nog wel eens heel licht, maar heeft geen waterige rand. Ze hebben dan een beetje witte bij de jonge rode Port gedaan, waardoor ‘ie lichter qua kleur en smaak wordt. Leuk om een beginner in de maling te nemen, maar dat ben je niet meer.

Er zijn wel blauwe druiven met minder kleur dan anderen. Dat komt door de hoeveelheid anthocyanen in de schil. Pinot Noir spant de kroon, die is echt licht van kleur. Maar pas op: hogere Bourgognes en Pinot’s uit de Nieuwe Wereld kunnen wel meer kleur hebben. Nebbiolo en Grenache hebben ook relatief weinig kleur, zeker als ze een paar jaar oud zijn. De wijnen van bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinotage en Malbec zijn vaak donker van kleur, vooral als ze van buiten Europa komen.

Volgende week: Hout!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden