Goed wijn leren proeven 9: Puzzelen!

Op wijncursussen leer je goed wijn proeven. Dat wil zeggen: je leert waar je op moet letten. Na wat oefenen kun je al snel een mooie proefnotitie maken. Als je blind proeft, ga je op zoek naar aanwijzingen: je krijgt dan een goed beeld van de wijn. Wat in het glas zit, moet dus op papier komen. Dat is handig voor wijnexamens en wedstrijden, maar ook als je wijnen wilt vergelijken.

 

In de vorige weken bespraken we de kenmerken Zoet, Zuur, Stijl, Ras, Alcohol, Kleur, Eikenhout en Tannine. Een goede proefnotitie is de basis van een gefundeerde keuze als je op een examen of wedstrijd zit. Er moet op papier staan wat er in de wijn zit. Zo compleet mogelijk. Maar je hebt niets aan een notitie zonder theorie. Als je drie antwoorden ziet staan, moet je weten hoe die wijnen smaken. Je kunt dan vaak al één wijn uitsluiten.

 

Dan ga je de puzzelstukjes bij elkaar leggen: aromatisch wit druivenras + passiefruit + hoge zuren + hoog alcohol + moderne stijl + geen hout = Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Het profiel van een oldschool Sancerre lijkt erop, maar is anders: aromatisch wit druivenras + mineraliteit + hoge zuren + gemiddeld alcohol + klassieke stijl + geen hout.

 

We doen ook 2 Cabernet Sauvignons. Medoc = klassieke stijl + goede zuren + droge tannines + gemiddeld alchohol + Frans hout. Een Australische versie proef je aan een moderne stijl + lage zuren + gelikte tannines + hoog alcohol + duidelijk aanwezig (getoast) hout, al dan niet Amerikaans. Echter ook in wijnland zijn het de uitzonderingen die de regel bevestigen. St. Emilion met 14,5% of Riesling met houtrijping. Maar we gaan er vanuit dat die niet op een examen of wedstrijd staan.

 

Kennis van hoe wijnen smaken is dus belangrijk. Daarvoor moet je je theorie kennen, maar ook veel proeven. Probeer een wijn niet te herkennen, maar te beredeneren. Wel kun je een druif herkennen, of een stijl. Daarom kies ik er zelf graag voor om eerst een goede notitie te maken en daarna pas de antwoorden te bekijken. Maar je kunt ook eerst de opties bekijken. Het gevaar is dan wel dat je één kant op gaat denken, waardoor je belangrijke details over het hoofd ziet. Bepaal door te oefenen wat voor jou het best werkt.

 

Veel succes!

Robèrt Verweij
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden