Goede wijnmarketing of dubbelzinnige charme?

“Charme triomfeert over alle modes..”, schreef de Duitse schrijver Sigmund Graff ooit. En dat de Fransen charmeurs zijn is een open deurtje.. Daar kunnen wij nog wat van leren. Nou is charme geen karaktereigenschap heb ik me ooit laten vertellen.

Charmeren is een aangeleerde handigheid die ten eerste niets zegt over iemands karakter. En ten tweede altijd wordt ingezet voor een hoger doel. Meestal iets wat de charmeur goed uitkomt. Niet andersom. Het blijkt zelfs zo te zijn dat veel verknipte figuren die illegale praktijken beoefenen charme als middel gebruiken. Wees dus op uw hoede; meestal is er sprake van een 2e gezicht.

Maar nu die charmante fransman die op de wijnbeurs zijn Vouvray stond te verkopen. Hij liet van alles proeven van droog/sec naar zacht/tendre naar zoet/moeulleux en zelfs naar sparkling/mousseux. Enfin genieten dus. Lente is het eerste waarmee je ’t associeert. Meneer wou graag verkopen maar had nog geen “ver-handelaar” in Nederland. Was dus onderweg mij alle voordelen van Vouvray te etaleren om me tegelijkertijd voor een agentschap te strikken.

Nou vind ik zo’n Vouvray een lekker tussendoortje maar prijs-kwaliteit-gezien was deze niet echt een product met Hollandse marktpotentie. Althans nog niet. Dat ging niet lukken zag hij. Dan een stapje verder; ,, Madame....mag ik u een zalige lip-stick aanbieden; door een meester-chocolatier gemaakt. Om te gebruiken voordat u onze Vouvray aan de lippen zet...” Nou jaaa; tuurlijk mag hij dat. Origineel idee ook; voordat je een glas wijn aan de lippen zet deze even stiften met een bijpassend smaakje. Witte chocolade in dit geval.

Overigens die meester-chocolatier was niemand minder dan Dominique Persoone uit Antwerpen. Hem ontmoette ik laatst tijdens een food-congres. Hij had weer zoveel nieuws bedacht dat het niet in één column past. Maar wat ie in ieder geval deed:hij liet ons cacao snuiven. Gewoon een lijntje op een spiegel net als cocaïne in de film… Marketing met een beetje extra; of dubbelzinnige charme? U mag ’t zeggen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden